İçerde Ara

29 Mayıs 2009 Cuma

Benimde Bir Mac'im Olsun - OSX86

Apple'dan bir Mac pc almak çoğumuz için fazla pahalı gelebilir. Bu hevesi ve merakı bir şekilde gidermek için, bazı yöntemler var. Bunlardan biri OSX86 dediğimiz Hackintosh sistem kurmak. Yani sıradan masaüstü veya dizüstü bilgisayarınıza MacOs kurmak.

Bir çoğumuz bilgisayarımızda Windows çalıştırıyoruz. Bunun sebebi ise her türlü donanımı destekliyor olması, basitliği ve tabiki yılların getirdiği alışkanlık. Pek çok insan bilgisayarının Windows olmadan çalışmayacağına inanıyor. Ama işte çalışıyor, alternatifler kısıtlı tabiki. Eğer Windowstan sıkıldıysanız, aklınıza gelen ilk çare Linux dağıtımları oluyor, ancak bilinmesi gereken konu başka bir çarenizin daha olduğu oda OSX86. Buna MacOs'yi normal pc'de çalışır hale getirme projesi diyebiliriz.

Aklınıza gelen sorular olabilir bunlar, neden MacOs kullanmak için bir Apple bilgisayara ihtiyacım var yada neden pc'me MacOs kurmak için birtakım 3.şahısların oluşturdukları hacklenmiş sistemlerle uğraşmak zorundayım. Cevapları basit; Apple MacOs sistemini pc kullanıcılarına satmıyor, nedeni ise size kendi ürettiği Mac bilgisayarlar satmak. Sadece ürettiği Mac bilgisayarlarda kullanıyor MacOs'yi.

Mac bilgisayarlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız www.apple.com/mac adresine giderek, Mac bilgisayarların model ve tiplerini inceleyip görebilir, ayrıca MacOs hakkında bilgilendirici videolar izleyerek MacOs'nin neye benzediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca store.bilkom.com.tr adresinden Türk Lirası fiyatları öğrenebilir, isterseniz sipariş edebilirsiniz.

Evet yukarıda yazılanlar parası çok olanlar içindi. Şimdi parası olmayan ama merak ve hevesten çatlayanlar için asıl konumuza geçelim OSX86.

Bu imkanın doğması yani MacOS'nin pc sistemlerde kullanılması imkanının doğması Apple'ın Mac bilgisayarlarında Intel'le anlaşması ve Intel'in ürettiği çipset ve anakartları kullanmasıdır. Daha önceleri Motorola'nın özel ürettiği işlemci ve çiplerle üretilen Mac pcler bu donanımların oem olarak piyasada kullanılmamasından dolayı temin edilemiyordu. Intel çipset ve Core2Duo işlemci teknolojisine geçilince, bu parçalar birçoğumuzun evinde olduğu için uyumlu donanımlara sahip insanlar OSX86'ya geçebilirler.

www.osx86project.org sitesinde wiki kaynaklı yardım ve InsanelyMac isimli forumda destek alabilir, sık sorulan sorulara ve yükleme işlemlerine bakabilirsiniz. OSX86'yı Torrent'ten indirirsiniz, torrent'in ne olduğunu bilmeyenler ve nasıl dosya indirme işlemi yapacağını bilmeyenler daha önceki yazımı okuyabilir. Torrentten dosyayı indirmek için arama ekranına OSX86 yazmanız yeterli olacaktır. Karşınıza MacOs'nin versiyonları gelecektir. Burada önemli olan sizin indireceğiniz versiyonun kullandığınız pc donanımlarınızı destekleyip desteklemediğidir. Bunu öğrenmek için OSX86 project wiki sayfasında sürüm notları ve donanım desteği sayfasına bakabilirsiniz. Sayfada notlar bu şekilde görünür;

MacOs'nin düzenli olarak Apple tarafından yamandığını söylememiz gerekir, yukarıda gördüğünüz 10.4.1 ile başlayan ve 10.5.7'ye kadar çıkan rakamlar işletim bunları gösteriyor. Son yamalı sürüm olan 10.5.7 MacO X Leopard torrent ağlarına yeni düşüyor. En fazla bulunan ise 10.5.6 sürümü. Sizde torrent aramanızı yaptığınızda indireceğiniz sürümü rastgele seçmeden önce yukarıdaki yazıda sürümlerin yanında bulunan Components linkine tıklayarak, sürümün desteklediği donanımları incelemeniz gerekiyor. Sizin donanımınıza uyumlu olup olmaması çok önemlidir. Eğer donanımlarınız bunu çalıştırmaya uyumlu değilse kesinlikle MacOs'yi bilgisayarınızda çalıştıramazsınız.

10.5.6 MacOS X Leopard desteklenen donanım ekranı;

Motherboards başlığı altında desteklenen anakart marka ve modellerini,
processors başlığı altında desteklenen işlemci modellerini,
graphics cards başlığı altında desteklenen ekran kartlarının bir listesini,
network cards başlığı altında kablolu ve kablosuz ağ aygıtlarının desteğini,
sound cards başlığının altında desteklenen onboard ses ve bazı ses kartlarının modellerini görebilirsiniz, son olarak other accessories başlığı altında desteklenen bluetooth aygıtları, tv kartı, webcamler, yazıcı ve tarayıcıların listesini görebilirsiniz.

Eğer listelerde donanımlarınızın desteklenmiş olduğunu gördüyseniz Torrent'ten indirmeye başlayabilirsiniz. Bu yapması ve kullanması çok eğlenceli, aynı zamanda eğitici bir deneme olacaktır. Yukarıdada yazdığım gibi torrente OSX86 yazarak arama yapınız karşınıza gelen sürümlerde sisteminize en uygun olanı bulup indirin, daha sonra boş bir dvd hazırlayıp indirdiğimiz iso dosyasını yazdıracağız. Iso dosyasını nasıl yazdıracağınızı bilmiyorsanız bu yazının iso kalıbı yazdırmak isimli bölümünü okuyunuz. Daha sonra bilgisayarınızı cd/dvd'den boot ederek kurulum ekranına ulaşmış olacaksınız. Bu yazının daha fazla uzamaması için sizlere bunu anlatmayacağım ancak siz arama motorlarında OSX86 Kurulumu şeklinde arattırırsanız gerekli bilgilere ulaşacaksınız.

Kurulumdan sonra MacOs X Leopard için türkçe yama mevcut bunu indirip kurabilirsiniz. Herhangi bir etkinleştirme yada orjinallik sorgusu çıkmayacaktır karşınıza. Gerekli updateleri yapabilirsiniz. Son derece masraflı ve uğraş gerektiren bir iş olan OSX86 kurulumu sonuç olarak size inceleme, araştırma ve öğrenme konusunda bir çok fayda sağlayacaktır. Mac OsX kullanmayı öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır, yeni başlayacağınız bir şirkette Mac bilgisayarlar kullanılıyorsa birçok insanın adını duymadığı ve bilmediği sistemi bilmek ve tıkır tıkır çalıştırmak kullanmak size çok fayda sağlayacaktır.

26 Mayıs 2009 Salı

Everest Ultimate Edition


Everest, bilgisayarınızın sistemi hakkında bilgi alabileceğiniz, donanımsal ve yazılımsal bilgilerini bulabileceğeniz, Lavalys tarafından hazırlanmış sistem bilgisi toplama yazılımıdır. Everest ile sistem kararlılık testide yapabilirsiniz, bu sayede donanımlarınızın maksimum yükte stabil çalışıp çalışmadığını test edersiniz. Birçok sitede gün sınırlamalı haliyle bulabileceğiniz programı, Yazılım Depo farkıyla:) sınırsız şekilde ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz.

Everest Ultimate Edition açılış ekranı,


Açılışı 5 sn sürer ve karşınıza ana ekran gelir;


Ana ekranda bütün donanım ve yazılımlarınızı kategoriler halinde listelenmiş şekilde görürsünüz. Donanımlarınız hakkında en ince ayrıntıya kadar bilgileri gösterir ve donanımların sıcaklık değerlerini, çalışma frekanslarını, yük oranlarını sistem tepsisinde açılan küçük pencerelerde bulabilirsiniz;

Çok çekirdekli işlemci kullanıyorsanız, her çekirdeğin ayrı ayrı sıcaklık değerlerini gösterir, ayrıca donanımlarınızı voltaj oranlarınıda burada görebilirsiniz. Overclock meraklıları için son derece kullanışlı bir programı olan Everest Ultimate Edition, diğer kullanıcılar içinde bilgisayarınızda bulunan donanımsal aygıtların modellerini görebilmeleri için son derece açıklayıcı ve basit bir şekilde hazırlanmıştır.

--->Everest Ultimate Edition 2006 İndir

Programı indirdikten sonra kurulum yapmanıza gerek yoktur. Klasörün içinde bulunan everest.exe'ye çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

FlyakiteOSX - Windows'a Mac Görünümü Verin

FlyakiteOSX ile Windows'unuza Mac görünümü verebilirsiniz. Kullandıktan sonra tekrar kaldırabilirsiniz, sisteminize zarar vermez, yavaşlatmaz, dosya boyutu 30mb'dir ve paket türkçedir. Yüklenmesi 5 dk sürer ve yüklendikten sonra kullanıma hazırdır. Windows'un boot screen dediğimiz açılış ekranını dahi değiştirir.

Açılış ekranı;


Daha sonra karşınıza kullanıcı ekranı gelir, bu ekranda değişir;


Duvar kağıtları, görev çubuğu konumu, masaüstü görünümü, simgeler herşey Mac ile aynı hale gelir.


Mac sistemlerde gördüğümüz Dock yazılımıda FlyakiteOSX ile birlikte gelir ve paketle beraber kurulur;


Kolaylıkla kaldırılabilir, tekrar sisteminizi eski haline getirebilirsiniz.

FlyakiteOSX sistem gereksinimleri;
  • Windows XP(Home, Pro, SP1, Sp2, Sp3)
  • Windows 2003(Standart, Enterprise, Datacenter)
  • Windows Media Center Edition(2003, 2004, 2005)
  • Bütün dilleri destekler
  • 64 Bit Windows ve Vista'da çalışmaz!
FlyakiteOSX İndir

24 Mayıs 2009 Pazar

Arnold'sız Terminator


Sizlere daha önce bahsettiğim Terminator 4: Salvation Amerika'da gösterime girdi. Gösterime girdiği ilk gün 3 milyon dolar hasılat yapan film, ilk haftasında toplam 13,3 milyon dolarlık hasılat oranını yakaladı.

Arnold'sız iş yapabileceğini kanıtlayan terminator Warner Bros'u sevindirecek gibi görünüyor. Film şu anda sadece Amerika'da gösterimde. Film ülkemizde 5 Haziran Cuma günü gösterime girecek. Fragmanı buradan izleyebilirsiniz.

Sosyal Ağlar 2 - HayHuy.com

HayHuy.com

Soru-Cevap sistemi üzerine kurulmuş bir arkadaşlık sitesi. Üye olduktan sonra diğer kullanıcıların oluşturdukları anket tarzındaki soruları cevaplıyorsunuz, zamanla verdiğiniz cevaplar birikiyor ve sizin karakteriniz ve kişiliğiniz ortaya çıkmaya başlıyor, daha sonra verdiğiniz cevaplara benzer cevaplar veren insanlar size öneriliyor. Böylece mantıken aynı kafada olduğunuz insanlarla tanışmış oluyorsunuz.

Örnek verecek olursak karşınıza gelen bir soruda;

En çok hangisini içersiniz?
  • Votka
  • Bira
  • Viski
  • Şarap
Bu soruya vereceğiniz cevabın bira olduğunu varsayalım. Böylece profilinizde --Uğur bira içmeyi seviyor-- şeklinde bir etiket çıkıyor ve diğer insanlardan bira içmeyi sevenler varsa sizinle onlar arasında bir uyum oranı oluşuyor. Sorulara verdiğiniz cevapların benzerliği arttıkça uyum oranınızda artıyor. Ayrıca soruların başında birde önem derecesi mevcut. Buda sorunun sizin için ne kadar önemli olduğunun cevabını oluşturuyor.

Profiliniz tamamiyle kişiselleştirmiş oluyorsunuz. Sevdiğiniz veya nefret ettiğiniz konular, fikirleriniz, karakter yapınız karşınıza gelen soruları cevapladıkça ortaya çıkıyor. Sonuç olarak HayHuy.com insanları yakından tanımanın güzel bir yolunu bulmuş gibi gözüküyor.

HayHuy.com

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Akvaryum Ekran Koruyucu

Monitöründe rengarenk balıkların süzülüşünü ve şırıl şırıl su sesi duyup rahatlamak isteyenler için akvaryum ekran koruyucu.

Görünümü(büyük ölçekte görmek için resmin üzerine tıklayınız);


Akvaryumun gün ışığı ve iç ışığı ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Gün ışığı ayarı için; sağ ve sol ok tuşları
İç ışık ayarı için ; yukarı ve aşağı ok tuşlarını kullanın.

Akvaryum ekran koruyucu çalışırken Space(boşluk) tuşuna bastığınızda, seçenekler menüsü karşınıza gelir. Bu ekranda balık türlerinin hangilerinin ekranda görüneceğini seçebilir, ses seviyesini, akvaryum ışıklarını ve çözünürlüğünü ayarlayabilirsiniz.

-->Akvaryum ekran koruyucu indir

İndirdiğiniz klasörün içerisinde key.txt dosyasını açın. İçerisinde 3 adet key bulunur, bu keylerden bir tanesini kopyalayın, ardından AquariumV11.exe dosyasını çalıştırın ve kurun. Masaüstünde oluşan kısayolu tıklayın ve ekran koruyucuyu çalıştırın. Ekran koruyucu karşınıza geldiğinde klavyeden Space(Boşluk) tuşuna basın. Karşınıza gelen ekrana kopyaladığınız keyi yapıştırın ve Ok'e tıklayın.

20 Mayıs 2009 Çarşamba

Windows7 Kurulumu ve Türkçe Dil Paketi Yüklemesi

Vista'yı Boşverin, Siz Windows7 RC Kullanın!
Aman he, bana kızmayın bu sözler ismi lazım olmayan bir microsoft yetkilisine ait. Microsoft, hala Xp'de olan ve Vista'ya geçmeyi düşünen kullanıcılarına böyle seslendi. E madem siz öyle dediniz biz yer bitiririz Windows7'yi. Zaten Rc sürüm bedava dağıtılıyor, aktivasyon anahtarınıda temin edebiliyorsunuz, türkçe dil paketide var, birçok program uyumda sağlıyor, donanım desteğide son derece iyi, eee neyi bekliyoruz o zaman. Sizde Windows7'yi bi kullanayım, bi bakayım diyip ona bağlı kalmak isteyenlerdenseniz, sizler için aşağıda kurulum Dvd'sini nasıl hazırlayacağınızı ve Windows7'yi nasıl indireceğinizi anlattım.Windows7 Rc'nin ve türkçe dil paketinin indirme bağlantılarını hazırladım. Buyrun başlayalım;

1.Windows7 Rc indirmek ve kurulum Dvd'si hazırlamak:

İlk yapmamız gereken tabikide Windows7 Rc indirmek olacak. Bunun için önce -bu siteden- istediğiniz sistemin 32 bit mi yoksa 64 bitmi olacağını seçiyorsunuz. Eğer sisteminiz 64 bit işletim sistemini destekleyecek donanımlar barındırıyorsa 64 bit sistemi seçbilirsiniz. Bu konu hakkında bilgisi olmayanlar kesinlikle 32 Bit versiyonunu seçsinler. Dil seçeneklerinden İngilizceyi(English) seçelim ve Go tuşuna tıklayalım.

Karşımıza gelen ekranda bizden oturum açmamız istenecek. Eğer bir msn yada hotmail hesabınız varsa bu hesap ile oturum açabilirsiniz. Yoksa -Sign Up Now- tuşuna tıklayarak kayıt olabilirsiniz.


Karşınızda aktivasyon anahtarınız. Bu anahtar daha sonra e-posta adresimize gönderilmiyor, bu sebepten anahatarı kaydetmeden sayfayı kapatmıyoruz.


Ürün anahtarımızı kaydettikten sonra Download Now(Şimdi İndir) butonuna basarak Windows 7 Rc yi indirmeye başlamış oluyoruz. İndirme bildiğimiz basit tarayıcı indirme penceresi eşliğinde olmuyor. Microsoft Java ile çalışan bir indirme aracından faydalanıyor. Bu aracın yüklenmesi otomatik olarak yapılıyor. Karşınıza gelen ekranda -Run- tuşuna basarak, aracın yüklenmesi için gerekli izini verin ve indirme işlemi başlasın.

Artık Windows7 Ultimate Rc iso imajı elimizde. Bu imajı boş bir Dvd'ye yazdırmamız gerekiyor. Bunun için önce boş bir Dvd temin ediyoruz ve ardından imajı yazdıracağımız bir Cd-Dvd yakma programına ihtiyacımız var. E tabi bilgisayarımızdaki optik okuyucununda Dvd-Rw yani Dvd yazabilen modellerden olması gerekiyor. Eğer optik okuyucunuzun ne yazıp ne okuduğundan haberdar değilseniz, bunu Bilgisayarım'a girerek görebilirsiniz.

Dvd/Cd-Rw, Dvd okuyabilen cd yazabilen anlamına geliyor. Bu model sürücülere Combo adı verilir. Genelde birçoğumuzda bu sürücüler bulunur. Bu model sürücülerle Windows7 Rc Dvd'si yazdırma işlemini yapamazsınız. Dvd yazdırabilmeniz için yukarıda bahsettiğim gibi optik sürücünün modelinin DVD-RW olması gerekiyor. Boş Dvd'mizi hazırlamadan önce sistemimizde Cd-Dvd yakma programı varmı onu kontrol edelim. Eğer yoksa hiç canınızı sıkmayın -CDBurnerXp- var, sadece 3mb olan program diğer programların yaptığı her işi yapar ve ücretsizdir, ama bilgisayarınızda kurulu Nero v.b. bir cd-dvd yakma programı varsa sorun yok onuda kullanabilirsiniz.

Sırada İso imajını yazdırmak var. Bu anlatımı CDBurnerXp kullandığınızı varsayarak yapacağım. CdBurnerXp'yi açalım, karşımıza gelen işlem seçimi menüsünde ISO kalıbı yazdırı seçelim ve tamam'a tıklayalım.



Gelen pencerede Yazdırmak İçin ISO Kalıbı Seçiniz isimli bölümde indirdiğimiz Windows7 Rc Iso kalıbını gösterelim, yazdırma hızını 8X e getirelim, yazdırma yöntemini Disc At Once olarak seçelim ve artık diski yazdırabiliriz.


Ve nihayetinde Windows7 Ultimate RC yükleme Dvd'miz hazır. Kurulum işlemini sizlere burada anlatmam çok uzun süreceğinden dolayı kurulum işlemlerini bir arkadaşınızdan veya internette, -Format Nasıl Atılır- başlığı altında arattırarak öğrenebilirsiniz.

2.Windows7 RC Türkçe Dil Paketini Yüklemek:

Kurulumun ardından öncelikle -bu adresten- sıkıştırılmış 72 mb lik dil paketi dosyalarını indiriniz; rar arşivinin içinde iki ader cab dosyası bulunur. Bunlardan Se7en_TR_x64.cab olan 64 Bit sistemler için olan tr dil paketidir, Se7en_TR_x86.cab ise 32 Bit sistemler içindir. Sizin indirip kurduğunuz sistem hangisi ise o paketi rar arşivinin içinden çıkartın. Çıkarttığınız paketi sırasıyla aşağıdaki ekran görüntülerinden takip ederek uygulayın;

Başlat>Control Panel>Clock, Language and Region>Change Display Language



Install/Uninstall languages

Install Display Languages

Browse Computer or Network; burada indirdiğimiz rar arşivinin içindeki cab dosyasını gösteriyoruz.


Installing Display Languages

ve son olarak Select Display Language;

Türkçe'yi seçin ve ardından alttaki tiki işaretleyin. Change display languageye tıklayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın, Windows7 Ultimate RC Türkçe hazır.



Güle güle kullanın:)

18 Mayıs 2009 Pazartesi

ComboFix

ComboFix Windows Xp'de oluşan bazı dosya sistemi hataları ve virüsler nedeniyle, Otomatik Kullan'ın çalışmaması, Bilgisayarım'da bulunan C:/ , D:/ varsa diğer bölümlerin her tıkladığınızda yeni pencere olarak açılması v.b. sorunları beraberinde getiren, Windows'un düzgün çalışmasını engelleyen virüslerin temizlenmesini sağlar. Amvo.exe ve Autorun.inf virüslerine birçok virüs programı hala çözüm bulamadı, ComboFix ile bu virüsleri silebilirsiniz.

Yazılımı çalıştırdığınızda, komut penceresi açılır, programın gerekli işlemleri yapması 3 dk. yakın sürebilir. Program çalışırken masaüstünüz ortadan kaybolur bu sayede sizin yanlış bir işlem yapmanızı engeller. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda bütün bu dertlerden kurtulmuş olursunuz.

ComboFix İndir

16 Mayıs 2009 Cumartesi

Fences

Masaüstünüze bakınca karmaşadan başka birşey göremiyormusunuz? Her ne kadar belgeleri istediğiniz gibi klasörleyip, saklayabiliyor olsanızda, benim gibi buna üşenen ve masaüstünde herşey birbirine girmiş, neyin ne olduğu belli olmayan arkadaşlarda az değil. Dosya ve programlarınızı arayarak vakit kaybetmeye son, yeni moda Fences. Daha öncede ObjectDock yazılımını tanıttığım Stardock firması bu kez Fences isimli yazılımıyla karşımızda.

Fences, masaüstünde dağınık olarak duran klasör ve kısayolları, küçük şeffaf kutular halinde masaüstünde biraraya toplamanızı sağlıyor. Topladığınız kutunun üzerine kutu içeriğiyle ilgili başlıkta atabiliyorsunuz.

Fences masaüstü görüntüsü;


Resimdede gördüğünüz gibi programlar, resimler, kişisel dosyalar ve iş projeleri başlıklar altında toplanmış. İstediğiniz sayıda kutucuk açabilirsiniz, bunların boyutlarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Fences İndir


İşte Fences tanıtım videosu;


Blog Nedir? Ne İşe Yarar?

Blogculuğun yakın bir geçmişi olmasına rağmen hızla büyüdüğünü farketmiş olmalısınız. Herkesin kendine göre bir hikayesi, kendi hobileri, paylaşmak istediği veya yarattığı farklılıkları vardır. Yaşadıklarına paralel olarak, ayrıca iş ve aile hayatı sayesinde zamanla oluşan birikimlerini insanlarla paylaşacağı konuları anlatacağı ve yazacağı web sayfalarına blog diyoruz. Bir blogun tam olarak ne anlama geldiği öğrenmek için aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim(türkçe altyazılıdır);




Sizde bir blog oluşturmak istiyorsanız, ücretsiz blog hizmeti veren aşağıdaki sitelerden faydalanabilirsiniz;

Blogger.com
Wordpress.com

Duvar Kağıtları - Wallpapers

Windows 7 türkiye, MacOsX Leopard, Vista, Xp, Media Center v.b. duvarkağıtlarını sizler için biraraya getirdim. Toplam 80mb olan duvarkağıtlarının önizlemelerine aşağıdan bakabilirsiniz.

MacOs X Leopard Duvarkağıtları(resimi büyük görmek için üzerine tıklayınız);


Windows 7 Türkiye için özel duvarkağıtları;


Vista, Xp, Media Center v.b duvarkağıtları;


Duvar kağıtlarını indirmek için;

http://rapidshare.com/files/233646539/duvarkagitlari.zip.html

14 Mayıs 2009 Perşembe

Windows İçin Dock

Mac bilgisayarlarda bulunan MacOS işletim sisteminde programların ve uygulamaların bulunduğu hareketli çubuk.

Mac OsX Leopard Dock Görünümü;

Birçok programın kısayolu bu çubukta bulunur. İnternet tarayıcısı, e-posta uygulaması, takvim, fotoğraf stüdyosu, adres defteri gibi. İstediğiniz uygulamanın kısayolunu bu çubuğa ekleyebilirsiniz.

Dock uygulamasını windowsta kullanmak istiyorsanız öne çıkan 2 adet yazılım mevcut. Bunlar;
  • RocketDock
  • ObjectDock
RocketDock:

RocketDock windowsta ekranın altında görev çubuğu olduğu için, ekranın üst kısmına yerleşir. Öntanımlı olarak bilgisayarım, belgelerim, denetim masası, ağ bağlantıları ve geri dönüşüm kutusu kısayolları ile gelir.

RocketDock Windows Vista görünümü;

RocketDock Türkçe dahil birçok dili destekler. RocketDock'a bir uygulamanın kısayolunu eklemek istediğinizde, uygulamayı sürükleyip dock üzerine bırakmanız yeterli olacaktır.

Örn; Firefoxu RocketDock'a eklemek için programın kısayolunu tutup RocketDock'un üzerine bırakmanız yeterli olacaktır.

RocketDock isterseniz açılışta otomatik olarak yüklenir. Uygulamayı ekranın altında, üstünde, sağında veya solunda kullanabilirsiniz. Ekran üzerinde istediğiniz konuma hareket ettirebilirsiniz. RocketDock birçok renk düzeni ve tema ile gelir, istediğiniz renkte olabilir, isterseniz şeffaflığını arttırabilirsiniz. RocketDock üzerinde bulunan bilgisayarım, belgelerim gibi kısayolların simgelerini değiştirebilirsiniz.

RocketDock hakkında daha fazla bilgi almak ve indirmek için;

RocketDock Ana Sayfası

ObjectDock:

Stardock firmasının ürettiği windows için dock yazılımı. ObjectDock'ta türkçe dil desteği yoktur. RocketDock'tan daha ayrıntılı ve daha kişiselleştirilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Masaüstünde görev çubuğunun üzerine yerleşir, yeri ve konumu değiştirilebilir.

ObjectDock Windows Vista görünümü;


Varsayılan olarak bilgisayarım, belgelerim, internet tarayıcısı, e-posta uygulaması, hava durumu, google arama butonu, tarih ve saat kısayolları ile gelir. ObjectDock'un görünümü, şeffaflığı, arkaplanı, simgelerin şekilleri değiştirlebilir. Bir kısayol eklemek için, ekleyeceğiniz programı sürükleyip üzerine bırakmanız yeterlidir. Yakınlaştırma ayarları, yazı karakterleri gibi ayarlarını değiştirebilirsiniz.

ObjectDock'un ayarlar menüsünde Hide the Windows Taskbar seçeneğiniz etkinleştirdiğinizde windows görev çubuğunu gizlemiş olursunuz. İsterseniz masaüstü duvar kağıdınızıda MacOs X'in duvar kağıtlarından yaparsanız hoş bir görünüm ortaya çıkar.

ObjectDock Görev Çubuğu gizlemek;


ObjectDock indirmek ve kullanmak için;

ObjectDock Ana Sayfası

Sonuç olarak standart Windows masaüstü ortamından sıkıldıysanız ve biraz değişiklik bana iyi gelir diyorsanız bu Dock yazılımları işinize hayli yarayacak, ayrıca birçok programın kısayolunu ekleyerek daha hızlı çalışabilirsiniz. Bu yazılımlar bilgisayarınızdan az kaynak harcadığı için, herhangi bir yavaşlama görmezsiniz.

Benim kullandığım ObjectDock ve masaüstü görünümü;

12 Mayıs 2009 Salı

Harita Servisleri

Google Earth ile başlayan ve en üst düzeye çıkan harita ve dünyanın uydudan görüntüleri gibi harita servislerini, internet dünyasının devleri çok sevdi. Google'ın ardından Yahoo'da bu kafileye katıldı, daha sonra Microsoft Live Search Maps ve benzer servisler sırayla patlamaya başladı. Bugünkü yazımda bunlardan öne çıkanları sizlere listeledim.

Google Earth;

Sanırım bilmeyeniniz yoktur. Google Earth bilgisayarınıza kurulan bir yazılımdır, internet üzerinden çalışır. Dünyanın uydu bakışından görüntüsü bizlere sunar, ayrıca google earth ile haritalara, yol tarfilerine, otellere, restoranlara ve daha birçok hizmete ulaşabilirsiniz.

Google Earth ana sayfası

Live Search Maps;

Microsoft'un İnternet tabanlı harita hizmetidir. Uydu ve harita görünümü vardır. Ayrıca 3D görünümü için Virtual Earth 3D programını kurmanız gerekir.

Live Search Maps

Google Maps;

Google'ın Google Earth programını kurmadan kullanabileceğiniz harita hizmeti. Harita, uydu ve arazi adı adltında 3 farklı görünüm modu vardır. Bir noktadan diğerine yol tarifleri alabilirsiniz.

Google Maps

MapQuest;

En detaylı harita servislerinden biri. Baktığınız şehirin veya bölgenin, marketlerini, sinemalarını, okullarını, barlarını, hotel ve motellerini, hastanelerini, restoranlarını, gaz istasyonlarını, otoparklarını, kafelerini ve bölgenin sıcaklığını bu harita üzerinden görebilirsiniz. Harita ve uydu olarak 2 çeşit görünüm türü mevcut.

MapQuest

Nokia Maps;

Nokia model cep telefonunuzdan sesli navigasyon ve harita hizmeti sağlaması için Nokia tarafından hazırlanıp dağıtılan program. Program Nokia'nın tüm modellerini desteklemez.
Desteklenen modelleri görmek ve program hakkında bilgi almak, indirmek için;

Nokia Maps

11 Mayıs 2009 Pazartesi

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope İncelemesi

Ubuntu'dan sizlere daha önce bahsetmiştim, okumayanlar için bkz; Ubuntu Nedir ve Nasıl Kullanırım.

9.04 Jaunty Jackalope, Ubuntu'nun Nisan ayında yayınlanan yeni sürümü. Ubuntu'nun isminin yanına yazılan numaralar çıktığı yıl ve aya aittir 2009-04. Her altı ayda bir yeni sürümü yayınlanır, yani bundan önceki sürümü 8.10'dur. Ayrıca yeni sürüme bir kod isim verilir, bu sürümün kod adı ise Jaunty Jackalope. Benimde kendime ait küçük bir test merkezim var:) ubuntuyu kurdum, test ettim ve kullanmaya karar verdim. Bu sürüm gözle görülür bir şekilde daha iyi Türkçeleştirilmiş. Masaüstü ve beraberinde gelen programlar tamamiyle türkçe, ancak yardım ve destek bölümünde hala türkçeleştirilmemiş bölümler var. Biz yinede ülkemizde ubuntuyu destekleyen ve ubuntunun resmi türkiye sitesi ünvanına kavuşmuş www.ubuntu-tr.org'a teşekkürlerimizi iletiyoruz ve gelecek sürümlerde daha iyisini göreceğimize inanıyoruz.

Ubuntu 9.04 son derece sade bir şekilde ulaşıyor bizlere. Ubuntu Masaüstü Görüntüsü(resimleri büyük ölçüde görmek için üzerine tıklayınız);

Masaüstünde iki adet araç çubuğumuz mevcut, üstteki araç çubuğunda programları, yerel klasörlerinizi bulabileceğiniz ve sistem ayarlarınızı yapabileceğiniz bağlantılar, ayrıca tarih, saat, bağlantı durumu ikonu, kullanıcı hesabı kontrolü ve bazı programların kısayolları mevcut. Alttaki araç çubuğun sol alt köşesinde masaüstünü göster düğmemiz, sağ tarafta ise masaüstü değiştirme ve çöp kutusu kısayolları bulunuyor.

Ubuntu'da başlıca varsayılan programlar şöyle; internet tarayıcısı Mozilla Firefox, E-posta Programı Evolution Mail, IM Pidgin(anında mesajlaşma programı; messenger,google talk gibi).

Ubuntu Mozilla Firefox ve başlangıç sayfası görüntüsü;

Ubuntu'da yine size daha önceden bahsettiğim Open Office 3.0 sürümü bulunmakta. Open Office ile Microsoft Office'te oluşturulmuş Word, Excel ,Power Point dosyalarını açabilir ve düzenleyebilirsiniz.

Open Office 3.0 görüntüsü;


Ubuntu'da yardım merkezide bulunuyor, üstteki araç çubuğunda bulunan soru işaretine tıkladığınızda ubuntu yardım merkezi karşınıza gelir. Yazımın başındada bahsettiğim gibi %100 türkçeleştirilmemiştir, ancak okuyabileceğiniz türkçe makalelerde mevcuttur. Ubuntu ile başınız sıkıştığında birinci ağızdan yardım alabileceğiniz yer; Ubuntu Wiki'dir. Destek tamamen türkçedir.

Ubuntu Yardım Merkezinin görüntüsü;


Ubuntu son derece kişiselleştirilebilir bir sistemdir. Masaüstü efektlerini dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. İster düz efektsiz bir masaüstü, ister biraz açılmış efektler, isterseniz efektleri tam olarak etkinleştirebilirsiniz.

Ubuntu Görsel Efektler menüsü;


Ubuntu'da renk seçeneklerini, görünüm ve temaları dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Fazlasıyla kişiselleştirilmiş bir ubuntu masaüstü görüntüsü:))


Bu ekran görüntüsünü -iyice inceledikten- sonra Ubuntu'yu indirmeye karar verdiyseniz; kurulumu nasıl gerçekleştireceğinizi ve Ubuntu'yu nereden temin edeceğinize daha önceden bahsetmiştim. Tam ve ayrıntılı şekilde anlatılan ubuntu kurulum rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Güle güle kullanın:)

Microsoft'un Gelecek Planları



Microsoft geleceğe dair planlarını kendi hazırladığı bir video ile bizlere sundu. Videoda parmak ile dokunulan ve yazılan ekranlar, dijital kartlar, dijital gazeteler, uzaktan kumanda edilebilen evlerden daha önemli bir mevzuat var, lisan çeviren sistem!.. Dünyanın farklı yerlerinden farklı insanların birbirlerini tanıması ve dil problemini ortadan kaldırmayı sağlayacak muhteşem bir fikir. Benimde bloguma eklediğim Google Translate teknolojisinin, bu iş için bir başlangıç olacağına inanıyorum.

Google Translate gibi benzer bir sistemin messenger ve google talk'a eklendiğini düşünürseniz, aynı sistemi facebook'unda kullandığını düşünün çinli bir arkadaşınıza merhaba nasılsın? yazarak gönderdiğinizde ona yazdıklarınızın çince gitmesini, onunda size kendi dilinde yazdığı mesajı türkçe olarak okumanın ne kadar keyifli olacağını ve iletişim açısından ne denli önemli olacağını bir düşünün. Benim tahminim yakında bu teknolojiye kavuşacağımız yönünde,
şimdilik beklemedeyiz.

10 Mayıs 2009 Pazar

AIMP2

Microsoftun işkence yöntemlerinin başında gelen Media Player'da müzik dinlemek derdine son veren Winamp'ı çok sevmiş çok kullanmıştık, Winamp'ın hakimiyetine son verecek bir program olan AIMP2'nin ayak sesleri kulaklarımıza yeni yeni gelsede, deneyen vazgeçemiyor.

Programın geçiş efektleri, esnekliği, aynı zamanda sistem kaynaklarından çok az harcıyor olması, modern görünümü, değiştirilebilir görünümü ve sunduğu ses kalitesiyle 10 üzerinden 10u hakediyor. Harcadığı sistem kaynakları derken biraz açalım istiyorum, kastettiğim konu programın çalışmak için kullandığı ram miktarı, Windows Media Player 25mb civarı ram kullanırken AIMP2'de bu oran 5mb civarı. Bu sayede hem sisteminizde fazla yük oluşturmamış oluyor hemde kolay açılıyor ve hızlı çalışıyor.

Modern görünümü ise sisteme tam uyum sağlıyor. İşte AIMP2 den bazı ekran görüntüleri;

AIMP2 Ana Ekran;


AIMP2 Mini Mod;


AIMP2 Sistem Tepsisi;


AIMP2'yi denemek ve kullanmak istiyorsanız ----> AIMP2 İndir

Firefox Yer İmi Araç Çubuğu Kolaylığı

Bir firefox kullanıcısıysanız, yer imlerine bir adres eklemenin ne kadar kolay olduğunu ve bunları araç çubuğuna yerleştirerek, kategoriler altında toplayacabileceğinizi biliyor olmalısınız.

Firefox'ta ön tanımlı olarak yer imi araç çubuğu açık şekilde gelir. Üzerinde En Çok Ziyaret Edilenler ve İlk Adım kısayolları bulunur. Bu çubuğa istediğiniz kısayolu ekleyebilirsiniz. Yeni bir dizin oluşturup içine o dizine ait web sayfalarını kaydedebilirsiniz.

Bir web sayfasını yer imlerine eklemek için adres çubuğunun yanında bulunan yıldıza iki kere tıklamanız yeterlidir.


Karşınıza resimdeki pencere gelecek, bu pencerede kaydedeceğiniz sitenin adı, kaydedeceğiniz bölüm ve ilişkilendirebileceğiniz etiketler bulunur. Vikipedi örneğinde; sitenin adı vikipedi, kaydedeceğimiz yer araç çubuğu, etiketler ise site içeriğiyle alakalı olabilir, bunlar bilgi,ansiklopedi olabilir. Gerekli bilgileri girdikten sonra tamama tıklayın ve araç çubuğunuzda Vikipedi kısayolu hazır, artık tek tıkla vikipediye ulaşabilirsiniz.

Dizin oluşturma ise yer imlerinizi belirli başlıklar altında toplamanızı sağlar. Yeni dizin oluşturmak için yer imi araç çubuğuna sağ tıklayarak, yeni dizini seçin karşınıza gelen pencere dizinin adını ve açıklamalar bölümüne dizinin içeriğini yazabilirsiniz.


Sonuç olarak karşınıza aşağıda bulunan benim yer imlerim gibi sık ziyaret ettiğiniz sitelerin kısayolları çıkacaktır. Bende karışıklığı önlemek için yer imlerini dizinler altında toparladım.

Google Chrome TV Reklamı



Bunudamı görecektik!.. demeyin. Google Chrome tarayıcısı için tv reklamı hazırlamış. İzledik gördük, vermek istediği mesaj belli, bütün o karışıklıkların içindeki bütün özellikleri kendine almış ve sade,düzgün bir tarayıcı olarak kendini göstermiş. Bir bakıma ben diğerlerinin yaptığı her işi yaparım, sade ve düzgün bir şekilde, mesajını veriyor bizlere google.

Bir aralarda yurdumda google haber gazetesi çıkaracak diye sitelere başlık olmuştu. Olsun oda olsun, Google ekmek yapsa yerim diyenlerdenseniz. --->Google Chromu Deneyin

9 Mayıs 2009 Cumartesi

Google Reader

Bazen webde gezinmek işkenceye dönüşür. Tek tek bütün sevdiğimiz, takip ettiğimiz sitelere yeni birşeyler varmı diye bakarız, haber sitelerinde gezip yeni haberlere bakarız, sayfaya girdiğimizde kendi kendine açılan rahatsız edici reklamlar, sağda solda kıpır kıpır göz alan flash animasyonlar dikkatimizi dağıtır ve zaten okuacağımız birkaç haberi, okuyupta anlamadan çıkarız.

Bu tamamiyle zaman kaybı yaratır. 10 ayrı siteden 5-6 haber okuyacağım diye hepsine tek tek girip bakmanıza gerek yok. Bu şekilde eziyet çekmeyin, ben yeni birşeyler varmı diye bakıp çıkacaktım zaten diyorsanız bu şekilde zaman kaybı ve dikkat dağıtıcı reklamlarla uğraşmayın, Google Reader kullanın. Google Reader kullanarak , rss beslemesini eklediğiniz(RSS hakkında bilgi almak için önceki yazımı okuyabilirsiniz) sitelerden yeni haberleri alırsınız, sade ve yalın bir şekilde.

Bakın Google Reader nasıl çalışıyor;



Google Reader'a bir rss akışı eklemek için, takip etmek istediğiniz sitenin URL'sini kopyalayıp Google Reader'da düğmesine tıklayarak, karşınıza gelen kutucuğa ,kopyaladığınız URL'yi yapıştırın. Hepsi bu kadar! Google Reader kullanmak kolay,basit ve faydalıdır.



Google Reader kullanmak için Gmail kullanmanıza gerek yok. Şu an kullandığınız mail hesabınızla Google'a kayıt olarak, Reader ve diğer faydalı servislerden yararlanmaya başlayabilirsiniz.

---> Google Reader