İçerde Ara

5 Aralık 2009 Cumartesi

OpenDNS İle Özgür İnternet - OpenDNS Kullanmak


OpenDNS nedir, ne işe yarar?

OpenDNS bize ülkemizde yasaklı olan binlerce web sitesinin içinde cirit atarak gezmemizi sağlayan yasal ve ücretsiz alan adı sistemidir(Domain Name System). OpenDNS'i kullanmak için kayıt olmanıza gerek yoktur. Ancak bazı filtreleme uygulamalarını kullanmak istiyorsanız OpenDNS'in web sitesine giderek kayıt olun, kayıt sayfasına gitmek için burayı tıklatın. Gerekli alanları doldurup üyelik işleminizi tamamladıktan sonra 5 kademeli filtreleme seçenekleri ile karşılaşıyorsunuz;



1.kademe olan minimal'ı kapsayan web siteler sadece phishing yani yemleme yapan sitelerdir. Yemleme ile ilgili daha fazla bilgi için.
Diğer kategorilerinin kapsadığı alanları görmek için filtrenin altında yazan view butonuna basmanız yeterlidir. 2.kademe ile birlikte porno içerikli sitelerde engelleme için devreye girmektedir. Dilerseniz OpenDNS'in belirlediği siteler dışında kendinizde engellenmesi için veya OpenDNS'in engellediği bir sitenin engellenmemesi için sayfanın altında bulunan manage individual domains bölümünü kullanabilirsiniz.

OpenDNS'i Kullanmak

Yazının başında belirttiğim gibi OpenDNS'i kullanmak için kayıt olmanıza gerek yoktur. Ancak bazı filtrelemeler yapmak istiyorsanız kayıt olmanız gerekir.

OpenDNS'in şu anki DNS numaraları;
  • 208.67.222.222
  • 208.67.220.220
Yukarıdaki numaraları nereye yazacağını bilmiyorsanız öğrenmek için aşağıdan kullandığınız işletim sistemini seçiniz.
  • Linux
  1. Pardus
  2. Ubuntu
OpenDNS'i isterseniz modeminize gösterip tek modemden dağıtılan çok kullanıcılı ağlar için herkesin kullanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için buraya gidin ve modeminizi listede göremezseniz modem resimlerinin altında bulunan genel modem ayarları linkine tıklayın. Sizin için standart modem DNS ayarlarının nasıl değiştirilebileceğini anlatan kısa bir yazı bulacaksanız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder