İçerde Ara

16 Şubat 2010 Salı

Google’ı Anlamak

google-logo
Her şeyi bilen adam konumundayken gayet memnun olduğumuz google, artık sadece her şeyi bilen değil, her şeyi yapan adam olmak için adımlar atmaya devam ediyor.
Aslında eskiden yaptığı sadece arama motoru göreviyle son derece iyi işleyen bir firma görünümü çizmiş ve işinde çok başarılı olduğunu göstermişti. Ancak elini her taşın altına koymaya başladığı son yıllarda firma kötü notlar almaya başladı.

İlk zamanlarda sadece arama motoru alanında hizmet veren google artık video paylaşım, sosyal ağ, IM, E-Posta, Dns servisi, picasa v.b. gibi başlıca alanlarda hizmet alanını genişletmeye başladı. Son olarak Buzz hizmetini tanıtan firma, sosyal paylaşım sitelerinden nasibini pek alamadığından olsa gerek böyle bir atağa geçti. Daha önceleri Orkut’la şansını deneyen Google pek istediğini elde edememişti. Orkut sebebi nedir bilinmez ama güney amerika ülkelerinde özellikle Brezil’ya da çok tutulmuştu. Diğer bölgelerde nedense pek tutulmadı ve hüsrana uğradı. Google yinede Orkut’u geliştirmeye devam ediyor, geçen ay yaptığı bir kaç yeni özellikle kullanıcılarına Orkut’u unutmadıklarını hatırlattı.
Orkut
Google’ın işletim sistemi Chromium gereksiz bir mevzuya dalış yapmış gibi. Netbookların hız ve performans konusunda pek sıkıntılı oldukları söylenemezdi zaten, google sırf netbook pazarına bir işletim sistemi sürmekle hata ediyor gibi. Sanırım bu bir deneme ve test aşaması, kullanıcılardan gelecek tepkileri değerlendirerek, daha sonra kişisel bilgisayar ve kurumsal alanlarda ürünün hedefini genişletecektir. Bu alanda hala Windows XP başı çekiyor ve pek tahtından inecek gibi gözükmüyor. Nedeni ise herkesin alışık olduğu bir sistem olması. XP’nin ardında Ubuntu Netbook Remix isimli yeni sürümüyle bu pazara ciddi bir aday olduğunu gösterdi. Kullanıcı dostu bir arabirim ile karşımıza çıkan Ubuntu Netbook Remix büyük yazı karakterleri ve geniş menü sistemiyle netbookların küçük ekranlarından kaynaklanan görme dezavantajını ortadan kaldırmayı başarmış.
google-chromium-os-login
Youtube konusu ise hala mumma. Bir türlü kâr edemediği Youtube’tan nasıl kâr edeceğini düşünen google bir ara videolardan önce izlemesi zorunlu olan reklamlar yayınlayarak kullanıcıların tepkisini çekmeyi başarmıştı. Gelecekte canlı yayın ve film pazarlama konusunda çok kazanmayı bekleyen firma Youtube’tan pek vazgeçeceğe benzemiyor.
Google genel olarak muhteşem ihtişamı ile girdiği arama motoru görevinden diğer alanlara el atmasıyla güç kaybetti ve kötü eleştiriler aldı. Son olarak Mozilla’nında Bing’i tercih edebileceği söylentileri üzerine bir yandanda Bing bastırınca firma biraz sıkıntılı günler geçiriyor. Sanırım google arama motoru liderliğini başka bir firmaya kaptırırsa ense, paça aşağı inecek. Önümüzdeki aylarda Google’ı yeni stratejileriyle ele almaya devam edeceğim. Sonuçta internetle birlikte büyüyen ve interneti büyüten en önemli firmalardan biri Google.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder