İçerde Ara

29 Haziran 2009 Pazartesi

Basit Overclock 1 - İşlemci

Overclockun türkçe karşılığı hız aşırtmadır. Bilgisayarınızda bulunan donanımlarınızın çalışma frekanslarını arttırarak, hızını arttırmış olursunuz. Bu sayede bilgisayarınız eskisinden daha hızlı çalışabilir, ama önemli olan bu ayarı tutturabilmektir, eğer parçalara fazla yüklenirseniz sisteminiz stabil çalışmaz. Bu çorbaya katılan tuz gibidir, mikatarı ve oranı çok önemlidir.

Overclock yapmadan önce sisteminizde bulunan parçaların bunu kaldırabilecek güçte olup olmadığını öğrenmeniz gerekir, bunu bilmiyorsanız öğrenmek için internette basit bi araştırma yapmanız gerekir. Her ekran kartına overclock yapılamayacağı gibi, her işlemciye de overclock yapamazsınız.

İlk aşama olarak donanımlarınızın neler olduğunu bilmeniz gerekir. Eğer bilgisayarınızda bulunan ekran kartı, işlemci ve diğer donanımların neler olduğunu bilmiyorsanız buradan indirebileceğiniz Everest Ultimate Edition ile öğrenebilirsiniz. Overclock yapabileceğiniz donanımların başında işlemci gelir, ikinci olarak ekran kartınızıda overclock yapabilirsiniz, diğer donanımlara overclock yapamazsınız.

İşlemci ile başlayalım; işlemciye overclock yapmak için bios’u kullanmanız gerekir. Windows’tan overclock yapabilmek için bazı yazılımlar olsada en garantisi bios’tan yapmaktır. Bios’a girmek için açılışta DEL tuşuna basın ve işlemci ayarlarıyla oynayabileceğiniz bölüme gelin. Bu bölüm farklı model anakartlarda farklı başlıklar altında bulunabilir, ardından aşağıda okuyacağınız adımları takip edin.

1.SEÇENEK

İşlemcinizin modelini ve hız frekansını öğrenin. Örneğin Amd 4000+ marka ve modelli işlemcinin çalışma frekansı 2.11 ghzdir. Her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır, vede fsb dediğimiz her çarpanın hız oranları. Örnek verecek olursak, elimizdeki Amd 4000+ işlemcinin hızı 2.11 ghz demiştik. Bu işlemcinin çarpan sayısı 10,5'dir. Fsb hızı ise 200 mhz'dir.

200 X 10,5= 2100mhz

Bu şekilde işlemcinin hızı ortaya çıkar, bu işlemciye overclock yapmak için ya fsb hızını arttırmamız gerekir, yada çarpan kat sayısını arttırmamız gerekir. Örneğin fsb hızını arttıralım ve 210’a çıkartalım.

210 x 10,5= 2200mhz

İşlemcimizin hızını 2,11 ghz’den 2,20 ghz’e çıkarmış olduk. Ancak bunu yaparken farkında olmadan biz Ram’lerimizide zorlamış olduk. Fsb hızını arttırdığımız her oranda ram’lerinde çalışma frekansları artar. Örneğin; Kingston 1 gb 667 mhz’lik bir ram’imiz var. Bu ram’in gerçek hızı 333,5 x 2= 667 çarpımıyla ortaya çıkar. Ancak ramler her zaman bu üst frekansta çalışmaz, 667 mhz oranı ram’in maksimum çalışma hızıdır. Aslında ram sistemde 600 mhz’te çalışır. Bunu görmek basittir, bunun için CPU-Z programından faydalanabilirsiniz.

ram mhz

Resimde gördüğünüz gibi CPU-Z’nin memory bölümünde ram’in çalıştığı frekansı öğrenebilirsiniz. Maksimum çalışma frekansı 667 mhz olan ram şu anda 301,5 X 2= 603mhz’de çalışıyor. Yani overclock yaparken dikkat etmemiz gereken konu her Fsb arttırdığımızda bu oranında işlemciyle birlikte beraber arttığıdır.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi işlemcimizin fsb hızını; 210 yaparsak ram’inde frekansı 325’lere fırlayacaktır buda 650 mhz eder ve maksimum frekans hızı olan 667 mhz’e yaklaşmış olacağız. Bu sebepten overclock yaparken küçük oranlarda arttırma yapmamız gerekir, eğer 667 mhz’lik maksimum frekans hızını geçersek sistem stabil çalışmaz ve resetlemeye başlar. Daha iyi overclock performansı alabilmeniz için özel soğutucuyla gelen ram’lerden kullanmanız gerekir. Bu ram’lerle daha yüksek değerlere çıkabilirsiniz.

Kingston HyperX Ram;

kingstonhyperx

2.SEÇENEK

İşlemcinin çarpan kat sayısını arttırabilmek için buna uygun işlemciniz olması gerekir. Zira birçok işlemci çarpan kat sayısı kapalı gelir. Sadece belli başlı özel üretilen işlemciler çarpan kat sayısı açık gelir. AMD’nin Black Edition işlemci serisi buna uygundur. Diğerlerinden biraz daha pahalıya satılır ve çarpan katsayısı açık gelir.

AMD Black Edition;

amd-athlon-x2-black-edition

Şimdi örneğimizden devam edelim ve çarpan kat sayısını arttırıp 12’ye çıkartalım.

200 x 12= 2400 mhz

İşlemcimizin hızı 2.40 ghz’e çıkmış oldu. Gördüğünüz gibi çarpan kat sayısını arttırarak yapılan overclock çok daha iyi sonuçlar veriyor, ancak her işlemci çarpan kat sayısı açık şekilde gelmiyor. Bunun için özel işlemcilere biraz daha para vermeniz gerekiyor, bu şekilde yapılan overclock işlemi ram’lere yük bindirmiyor ve böylece performansı çok daha yükseklere taşıyabiliyorsunuz.

Hız oranlarını yavaş yavaş arttırarak ve her arttırmanın ardından sistemi tekrar açarak sıcaklık değerlerini ve sistemin stabilitesini mutlaka test edin. Maksimum değerleri bulmak biraz vakit alacaktır ancak bu uğraşının sisteminize katkısı büyük olacaktır. İşlemci overclockunda Everest Ultimate Edition’da bulunan sistem kararlılık testini mutlaka kullanın. Bu sayede sisteminiz maksimum yükte çalıştırarak gerçek sıcaklık oranlarını ve stabilitesini öğrenmiş olursunuz.

Everest Sistem Kararlılık Testi;

everestsistemkararliliktesti

Dikkatli olun bu riskli bir işlemdir, oranları yavaş yavaş ve her yükseltmede tekrar tekrar test ederek uygulayın. Başarılar:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder