İçerde Ara

30 Haziran 2009 Salı

Basit Overclock 2 – Ekran Kartı

Ekran kartına overclock yapmak, işlemciye overclock yapmaktan daha basittir. Burada dikkat etmemiz gereken konu tıpkı işlemcide olduğu gibi sınırları zorlamamaktır. Bu sınırları zorlamadan bir performans elde etmek için, oranları küçük küçük arttırmamız gerekiyor. Her arttırdığımız orandan sonra sistemi açarak, ekran kartına yük bindirerek, kartın stabilitesini ve sıcaklık değerlerini test etmeliyiz.

Kartın stabilitesi ve sıcaklık testleri için önereceğim 2 adet yazılım var.

GPU-Z

Gpu-z ile ekran kartının sıcaklık değerlerini ölçebilir ve o an çalışan çekirdek ve bellek hızı değerlerini, ayrıca fan hızını, ekran kartı gpu’su üzerinde ne kadar yük olduğunu görebilirsiniz.

gpu-zsensors

FURMARK

Furmark bir ekran kartı kararlılık testidir. Furmark ile ekran kartınızın stabilitesini kontrol edebilirsiniz. Ekran kartınızı Furmark ile maksimum seviyede zorlayarak, yaptığınız overclock’un maksimum yükte herhangi bir stabilite problemi yaratabilirmi yada sıcaklık değerleri maksimum seviyeyi geçermi sorularının cevaplarını öğrenebilirsiniz.

furmark_startup_dlgbox

Furmark ile kartınızı zorlarken, Gpu-Z ile sıcaklık değerlerini mutlaka kontrol edin. Bu şekilde 2 yazılımla ortak çalışarak en iyi sonuçları almış olacaksınız.

OVERCLOCK YAZILIMLARI

Peki ben overclock’u neyle yapmalıyım? Cevap basit Ati kart kullanıcısıysanız Ati Catalys Control Center’ın içindeki Ati Overdrive ile, Nvidia kart kullanıyorsanız Riva Tuner ile.

ATI Overdrive

atioverdrive

Ati Overdrive ile overclock yapmak çok kolaydır. Catalyst Center’in Ati Overdrive isimli bölümüne gelin. Resimde görünen kilidi açın Enable Ati Overdrive’ı işaretleyin. Gpu Clock çubuğunu bir seferde en fazla 10 mhz arttırarak ilerleyin, memory clock ise eğer kartınızın soğutucusu, kartınızın üzerindeki ram çiplerinide soğutuyorsa, memory clock’a yapacağanız overclock çok daha fazla olabilir, kartınızı ram çipleri fan tarafından metal bir plaka ile kaplıysa korkmanıza gerek yoktur. Eğer öyleyse gpu hızını 10 mhz arttırın, memory clock’u ise 20 mhz arttırın ve Aplly, Ok dedikten sonra, sisteminizi yeniden başlatın ve Furmark testini uygulayın Gpu-Z ile sıcaklık değerlerini kontrol edin, maksimum yükte ekranda bozulmalar meydana geliyormu bunları kontrol edin. Eğer bir sorun yoksa, son değerleri bulana kadar bu şekilde denemeye devam edin. Son değerleri bulduğunuzu, işletim sisteminizin açılışta renklerin bozulması, görüntünün atlaması yada mavi ekran gibi hatalardan anlayabilirsiniz.

Riva Tuner

rivatuner

Riva Tuner’da tıpkı Ati Overdrive’da olduğu gibi, birisi gpu hızını, diğeri memory hızını kontrol eden 2 adet çubuğumuz var. Kartımızın soğutucusuna bir göz atarak ram çiplerinin soğutmaya dahil olup olmadığına göz atıyoruz, ram çipleriniz soğutuluyorsa, ki buna metal bir kaplama ile soğutulmasıda dahildir, overclock işlemimizi küçük oranlarda başlatabiliriz. Gpu hızını 10 mhz, memory hızını 20 mhz arttırarak olaya başlayın. Startup Settings bölümünde Apply overclocking at Windows startup seçeneğini işaretleyin. Bilgisayarı yeniden başlatın, furmark ile stabilite testi yapın, Gpu-Z ile sıcaklıkları kontrol edin. Maksimum değerleri bulana kadar oranları bu şekilde arttırmaya devam edin.

Riva Tuner’in bir başka güzelliği ise, fan kontrolü yapılabiliyor olması. Eğer gürültü benim için sorun değil yeterki hızlı çalışsın bu meret diyorsanız, fan ayarları bölümüne girin ve fanın çalışma oranını yükseltin.

fan control

Bu sayede kartınız daha iyi soğuyacaktır, soğuk bir gpu herzaman sıcağına göre daha iyi performans gösterir.

Sonuç olarak ekran kartınıza overclock yapmak işlemciye göre bir nebze daha kolay bir işlemdir. Özellikle pasif soğutmalı kartlara kesinlikle overclock yapmaya çalışmayın, ram çipleri üzerinde soğutucu bulunmayan kartlar içinde ram clock hızıyla kesinlikle oynamayın, yapacaksanız gpu clock ile küçük oynamalar yapabilirsiniz. İyi bir overclock performansı için iyi bir soğutucuya ihtiyacınız var. Kolay gelsin:)

Gerekli programların linkleri;

Ati Catalyst Center

Riva Tuner

Furmark

Gpu-Z

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder