İçerde Ara

5 Aralık 2009 Cumartesi

OpenDNS İle Özgür İnternet - OpenDNS Kullanmak


OpenDNS nedir, ne işe yarar?

OpenDNS bize ülkemizde yasaklı olan binlerce web sitesinin içinde cirit atarak gezmemizi sağlayan yasal ve ücretsiz alan adı sistemidir(Domain Name System). OpenDNS'i kullanmak için kayıt olmanıza gerek yoktur. Ancak bazı filtreleme uygulamalarını kullanmak istiyorsanız OpenDNS'in web sitesine giderek kayıt olun, kayıt sayfasına gitmek için burayı tıklatın. Gerekli alanları doldurup üyelik işleminizi tamamladıktan sonra 5 kademeli filtreleme seçenekleri ile karşılaşıyorsunuz;



17 Ekim 2009 Cumartesi

Firefox Personas Eklentisi

Firefox'u, Firefox yapan en önemli özelliği sayısız eklentileri ile kişiselleştirilebiliyor olması. Firefox için bir çok eklenti mevcut, bu eklentilerden Mozilla Labs'ın imzası olan bir görsellik eklentisi Personas bugünkü konumuz.

5 Eylül 2009 Cumartesi

Virtual Box İle Windows İçine Sanal Linux Kurulumu

virtualbox
Adını belki daha önce duymuş olabileceğiniz sanallaştırma işine bugün ilk adımımızı atıyoruz. Sanallaştırmada ücretsiz ve kısıtlamasız bir yazılım olduğu için Virtual Box kullanacağım. Virtual Box’u kendi web sitesinden indirebilirsiniz.

27 Temmuz 2009 Pazartesi

Linux’a Google Earth Yüklemek

Bugünlerde Ay’ından Mars’ından faydalandığımız Google Earth bayağı eğlenceli ve bilgilendirici olmaya başladı. Ay’daki astronotların zamanında nerde ne yaptığını bilmek veya marsın kızıl toprağını görmek isterseniz yapmanız gereken pahalı bir teleskop almak değil bilgisayarınıza Google Earth kurmak olacaktır.
Eğer bir Linux kullanıcısıysanız Google Earth’i kurmak için kodlarla uğraşmanız gerekecektir. Bilmeyenler ve acemi olanlar için gayet zor ve sıkıcı bir durum. Sizlere çok basit bir yöntem sunuyorum.
Bu kodu kopyalayın;
wget http://dl.google.com/earth/client/current/GoogleEarthLinux.bin && chmod +x GoogleEarthLinux.bin && ./GoogleEarthLinux.bin
Linux’ta Terminal(bazen -Uç Birim- olarak adlandırılır)’i açın terminal ekranına bu kodu yapıştırın ve Enter’a basın, hepsi bu kadar. Önce dosya indirilecek daha sonra yüklenecektir. Size keyfini çıkarmak kalacak. Program türkçe yüklenecektir.

10 Temmuz 2009 Cuma

AMD Fusion For Gaming

Fusion For Gaming AMD(Advanced Micro Devices) firmasının yaptığı bir performans geliştirme yazılımıdır. Amacı, Windows’ta oyun oynarken, Windows altında çalışan onlarca programın harcadığı sistem kaynaklarını düşürerek, sistemin daha performanslı çalışmasını sağlamak. Sadece ATİ Ekran kartı ve AMD işlemci bulunan sistemlerde çalışır.

8 Temmuz 2009 Çarşamba

Multiplayer Oyun Ağları ve Sunucuları

Multiplayer oyun oynayabilmek için gerekli olan ilk konu, oyunun kurulu olduğu ve barındırıldığı bir servera yani sunucuya ihtiyacın olmasıdır. Arkadaş çevremizle oyunları oynarken genelde bu sunucu işlevini arkadaşlar arasından birisi üstlenir ve düşük uploadlı bağlantı eşliğinde oyunu donarak ve atlayarak, kalitesiz bir şekilde oynamak zorunda kalırız yada arkadaşlarımız olmadığında oyunu oynayamaz onların gelmesini beklemek zorunda kalırız, her ikiside can sıkıcı şeyler.

Bilinmesi gereken dünya üzerinde milyonlarca kişinin sizin gibi bu oyunları oynadığıdır. Bir şekilde bir yerlerde bu oyunlar oynanıyor ve multiplayer oyun piyasası gün geçtikçe kendisini aşıyor. Sizlere bugün tanıtımını yapacağım ise bir web sitesi. Web sitesinin amacı ise; istediğiniz zaman istediğiniz oyunu, oynayabileceğiniz online serverların listesini vermesi.

Bahsi geçen web sitemiz burada; game-monitor.com

İçeride 7/24 milyonlarca kişinin online oyunlar oynadığı binlerce server bulunuyor. Güzel olanı bu serverların içinde istediğiniz oyuna ait serverı ve ülkeniz sınırları içerisinde bulunan serverları ayıklıyabiliyor olmanız.

game monitor

Resimde görüldüğü gibi server search bölümünde bulunduğunuz ülkeyi veya size en yakın bölgeyi yüzlerce oyun içinden aradığınız oyunu listeden seçerek search butonuna basmanız yeterli. Size o anda açık olan tüm serverları listeler.

Ülkemizde en çok tercih edilen multiplayer oyun Counter Strike, ardından Call Of Duty serileri geliyor. Server listesi bu şekilde görünür;

serverlar

Burada oyuna bağlanabilmek için yapmanız gereken, bağlanmak istediğiniz serverin sayfanın IP bölümünün altında bulunan 85.153.21.61:27015 gibi başlayan server ip adresini alarak oyunda é tuşu ile konsolu açarak Connect (server ip) yazmanız gerekiyor. Örn; Sayfanın en üstünde bulunan servera bağlanmak istiyorsam yapmam gereken konsolu açıp ekrana; connect 85.153.21.61:27015 yazıp entere basmak olacaktır. Devamında kısa bir beklemenin ardından oyuna bağlanmış olacaksınız.

Game-Monitor.com’da oynayabileceğiniz multiplayer oyunların en popülerleri, Counter Strike, Call Of Duty 4:Modern Warfare, Quake 3, Call Of Duty 2, Soldat, GTA San Andreas, Left 4 Dead ve BattleField serileri. Sizde dünyanın oynadığı en popüler Multiplayer oyunları oynamak istiyorsanız adresiniz belli.

Game-Monitor.com

30 Haziran 2009 Salı

Basit Overclock 2 – Ekran Kartı

Ekran kartına overclock yapmak, işlemciye overclock yapmaktan daha basittir. Burada dikkat etmemiz gereken konu tıpkı işlemcide olduğu gibi sınırları zorlamamaktır. Bu sınırları zorlamadan bir performans elde etmek için, oranları küçük küçük arttırmamız gerekiyor. Her arttırdığımız orandan sonra sistemi açarak, ekran kartına yük bindirerek, kartın stabilitesini ve sıcaklık değerlerini test etmeliyiz.

Kartın stabilitesi ve sıcaklık testleri için önereceğim 2 adet yazılım var.

GPU-Z

Gpu-z ile ekran kartının sıcaklık değerlerini ölçebilir ve o an çalışan çekirdek ve bellek hızı değerlerini, ayrıca fan hızını, ekran kartı gpu’su üzerinde ne kadar yük olduğunu görebilirsiniz.

gpu-zsensors

FURMARK

Furmark bir ekran kartı kararlılık testidir. Furmark ile ekran kartınızın stabilitesini kontrol edebilirsiniz. Ekran kartınızı Furmark ile maksimum seviyede zorlayarak, yaptığınız overclock’un maksimum yükte herhangi bir stabilite problemi yaratabilirmi yada sıcaklık değerleri maksimum seviyeyi geçermi sorularının cevaplarını öğrenebilirsiniz.

furmark_startup_dlgbox

Furmark ile kartınızı zorlarken, Gpu-Z ile sıcaklık değerlerini mutlaka kontrol edin. Bu şekilde 2 yazılımla ortak çalışarak en iyi sonuçları almış olacaksınız.

OVERCLOCK YAZILIMLARI

Peki ben overclock’u neyle yapmalıyım? Cevap basit Ati kart kullanıcısıysanız Ati Catalys Control Center’ın içindeki Ati Overdrive ile, Nvidia kart kullanıyorsanız Riva Tuner ile.

ATI Overdrive

atioverdrive

Ati Overdrive ile overclock yapmak çok kolaydır. Catalyst Center’in Ati Overdrive isimli bölümüne gelin. Resimde görünen kilidi açın Enable Ati Overdrive’ı işaretleyin. Gpu Clock çubuğunu bir seferde en fazla 10 mhz arttırarak ilerleyin, memory clock ise eğer kartınızın soğutucusu, kartınızın üzerindeki ram çiplerinide soğutuyorsa, memory clock’a yapacağanız overclock çok daha fazla olabilir, kartınızı ram çipleri fan tarafından metal bir plaka ile kaplıysa korkmanıza gerek yoktur. Eğer öyleyse gpu hızını 10 mhz arttırın, memory clock’u ise 20 mhz arttırın ve Aplly, Ok dedikten sonra, sisteminizi yeniden başlatın ve Furmark testini uygulayın Gpu-Z ile sıcaklık değerlerini kontrol edin, maksimum yükte ekranda bozulmalar meydana geliyormu bunları kontrol edin. Eğer bir sorun yoksa, son değerleri bulana kadar bu şekilde denemeye devam edin. Son değerleri bulduğunuzu, işletim sisteminizin açılışta renklerin bozulması, görüntünün atlaması yada mavi ekran gibi hatalardan anlayabilirsiniz.

Riva Tuner

rivatuner

Riva Tuner’da tıpkı Ati Overdrive’da olduğu gibi, birisi gpu hızını, diğeri memory hızını kontrol eden 2 adet çubuğumuz var. Kartımızın soğutucusuna bir göz atarak ram çiplerinin soğutmaya dahil olup olmadığına göz atıyoruz, ram çipleriniz soğutuluyorsa, ki buna metal bir kaplama ile soğutulmasıda dahildir, overclock işlemimizi küçük oranlarda başlatabiliriz. Gpu hızını 10 mhz, memory hızını 20 mhz arttırarak olaya başlayın. Startup Settings bölümünde Apply overclocking at Windows startup seçeneğini işaretleyin. Bilgisayarı yeniden başlatın, furmark ile stabilite testi yapın, Gpu-Z ile sıcaklıkları kontrol edin. Maksimum değerleri bulana kadar oranları bu şekilde arttırmaya devam edin.

Riva Tuner’in bir başka güzelliği ise, fan kontrolü yapılabiliyor olması. Eğer gürültü benim için sorun değil yeterki hızlı çalışsın bu meret diyorsanız, fan ayarları bölümüne girin ve fanın çalışma oranını yükseltin.

fan control

Bu sayede kartınız daha iyi soğuyacaktır, soğuk bir gpu herzaman sıcağına göre daha iyi performans gösterir.

Sonuç olarak ekran kartınıza overclock yapmak işlemciye göre bir nebze daha kolay bir işlemdir. Özellikle pasif soğutmalı kartlara kesinlikle overclock yapmaya çalışmayın, ram çipleri üzerinde soğutucu bulunmayan kartlar içinde ram clock hızıyla kesinlikle oynamayın, yapacaksanız gpu clock ile küçük oynamalar yapabilirsiniz. İyi bir overclock performansı için iyi bir soğutucuya ihtiyacınız var. Kolay gelsin:)

Gerekli programların linkleri;

Ati Catalyst Center

Riva Tuner

Furmark

Gpu-Z

29 Haziran 2009 Pazartesi

Firefox AnyColor Eklentisi

Klasik Firefox’unuzun görünümünü renklendirmek hiçte fena olmazdı. Firefox AnyColor eklentisi ile Firefox’a istediğiniz rengi verebilir ve var olan kalıplardan istediğiniz rengi seçebilirsiniz.

AnyColor’u buradan tarayıcınıza kurabilirsiniz. Kurulumu saniyeler sürer.

AnyColor’un bazı renkleri;

Renkler albümünü görüntüle

Basit Overclock 1 - İşlemci

Overclockun türkçe karşılığı hız aşırtmadır. Bilgisayarınızda bulunan donanımlarınızın çalışma frekanslarını arttırarak, hızını arttırmış olursunuz. Bu sayede bilgisayarınız eskisinden daha hızlı çalışabilir, ama önemli olan bu ayarı tutturabilmektir, eğer parçalara fazla yüklenirseniz sisteminiz stabil çalışmaz. Bu çorbaya katılan tuz gibidir, mikatarı ve oranı çok önemlidir.

Overclock yapmadan önce sisteminizde bulunan parçaların bunu kaldırabilecek güçte olup olmadığını öğrenmeniz gerekir, bunu bilmiyorsanız öğrenmek için internette basit bi araştırma yapmanız gerekir. Her ekran kartına overclock yapılamayacağı gibi, her işlemciye de overclock yapamazsınız.

İlk aşama olarak donanımlarınızın neler olduğunu bilmeniz gerekir. Eğer bilgisayarınızda bulunan ekran kartı, işlemci ve diğer donanımların neler olduğunu bilmiyorsanız buradan indirebileceğiniz Everest Ultimate Edition ile öğrenebilirsiniz. Overclock yapabileceğiniz donanımların başında işlemci gelir, ikinci olarak ekran kartınızıda overclock yapabilirsiniz, diğer donanımlara overclock yapamazsınız.

İşlemci ile başlayalım; işlemciye overclock yapmak için bios’u kullanmanız gerekir. Windows’tan overclock yapabilmek için bazı yazılımlar olsada en garantisi bios’tan yapmaktır. Bios’a girmek için açılışta DEL tuşuna basın ve işlemci ayarlarıyla oynayabileceğiniz bölüme gelin. Bu bölüm farklı model anakartlarda farklı başlıklar altında bulunabilir, ardından aşağıda okuyacağınız adımları takip edin.

1.SEÇENEK

İşlemcinizin modelini ve hız frekansını öğrenin. Örneğin Amd 4000+ marka ve modelli işlemcinin çalışma frekansı 2.11 ghzdir. Her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır, vede fsb dediğimiz her çarpanın hız oranları. Örnek verecek olursak, elimizdeki Amd 4000+ işlemcinin hızı 2.11 ghz demiştik. Bu işlemcinin çarpan sayısı 10,5'dir. Fsb hızı ise 200 mhz'dir.

200 X 10,5= 2100mhz

Bu şekilde işlemcinin hızı ortaya çıkar, bu işlemciye overclock yapmak için ya fsb hızını arttırmamız gerekir, yada çarpan kat sayısını arttırmamız gerekir. Örneğin fsb hızını arttıralım ve 210’a çıkartalım.

210 x 10,5= 2200mhz

İşlemcimizin hızını 2,11 ghz’den 2,20 ghz’e çıkarmış olduk. Ancak bunu yaparken farkında olmadan biz Ram’lerimizide zorlamış olduk. Fsb hızını arttırdığımız her oranda ram’lerinde çalışma frekansları artar. Örneğin; Kingston 1 gb 667 mhz’lik bir ram’imiz var. Bu ram’in gerçek hızı 333,5 x 2= 667 çarpımıyla ortaya çıkar. Ancak ramler her zaman bu üst frekansta çalışmaz, 667 mhz oranı ram’in maksimum çalışma hızıdır. Aslında ram sistemde 600 mhz’te çalışır. Bunu görmek basittir, bunun için CPU-Z programından faydalanabilirsiniz.

ram mhz

Resimde gördüğünüz gibi CPU-Z’nin memory bölümünde ram’in çalıştığı frekansı öğrenebilirsiniz. Maksimum çalışma frekansı 667 mhz olan ram şu anda 301,5 X 2= 603mhz’de çalışıyor. Yani overclock yaparken dikkat etmemiz gereken konu her Fsb arttırdığımızda bu oranında işlemciyle birlikte beraber arttığıdır.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi işlemcimizin fsb hızını; 210 yaparsak ram’inde frekansı 325’lere fırlayacaktır buda 650 mhz eder ve maksimum frekans hızı olan 667 mhz’e yaklaşmış olacağız. Bu sebepten overclock yaparken küçük oranlarda arttırma yapmamız gerekir, eğer 667 mhz’lik maksimum frekans hızını geçersek sistem stabil çalışmaz ve resetlemeye başlar. Daha iyi overclock performansı alabilmeniz için özel soğutucuyla gelen ram’lerden kullanmanız gerekir. Bu ram’lerle daha yüksek değerlere çıkabilirsiniz.

Kingston HyperX Ram;

kingstonhyperx

2.SEÇENEK

İşlemcinin çarpan kat sayısını arttırabilmek için buna uygun işlemciniz olması gerekir. Zira birçok işlemci çarpan kat sayısı kapalı gelir. Sadece belli başlı özel üretilen işlemciler çarpan kat sayısı açık gelir. AMD’nin Black Edition işlemci serisi buna uygundur. Diğerlerinden biraz daha pahalıya satılır ve çarpan katsayısı açık gelir.

AMD Black Edition;

amd-athlon-x2-black-edition

Şimdi örneğimizden devam edelim ve çarpan kat sayısını arttırıp 12’ye çıkartalım.

200 x 12= 2400 mhz

İşlemcimizin hızı 2.40 ghz’e çıkmış oldu. Gördüğünüz gibi çarpan kat sayısını arttırarak yapılan overclock çok daha iyi sonuçlar veriyor, ancak her işlemci çarpan kat sayısı açık şekilde gelmiyor. Bunun için özel işlemcilere biraz daha para vermeniz gerekiyor, bu şekilde yapılan overclock işlemi ram’lere yük bindirmiyor ve böylece performansı çok daha yükseklere taşıyabiliyorsunuz.

Hız oranlarını yavaş yavaş arttırarak ve her arttırmanın ardından sistemi tekrar açarak sıcaklık değerlerini ve sistemin stabilitesini mutlaka test edin. Maksimum değerleri bulmak biraz vakit alacaktır ancak bu uğraşının sisteminize katkısı büyük olacaktır. İşlemci overclockunda Everest Ultimate Edition’da bulunan sistem kararlılık testini mutlaka kullanın. Bu sayede sisteminiz maksimum yükte çalıştırarak gerçek sıcaklık oranlarını ve stabilitesini öğrenmiş olursunuz.

Everest Sistem Kararlılık Testi;

everestsistemkararliliktesti

Dikkatli olun bu riskli bir işlemdir, oranları yavaş yavaş ve her yükseltmede tekrar tekrar test ederek uygulayın. Başarılar:)

27 Haziran 2009 Cumartesi

Donanım Önerisi - Ekran Kartı - Radeon HD4830

Bugünlerde fiyat-performans kategorisinin yeni kralı Ati Radeon HD4830'a kafayı takmış durumdayım. Bu kartla daha önce bir kaç defa haşır neşir oldum ve beğendim, kartı beğenmemin nedeni ise;

Kartın fanı sessiz ve iyi soğutma performanslı. Zaten gpu'nun pek ısındığını söyleyemeyiz. Zira kartta herhangi bir yük olmadığında fan kendini durduruyor. Fanın bir başka güzelliği Ati Catalyst Center ile kontrol edilebiliyor olması. Overclock'cuların işine bir hayli yarayacak bir özellik.

Kartın özellikleri;

Çekirdek Hızı

575 Mhz

Bellek Hızı

1800 Mhz

Bellek Miktarı

512 Mb

Bellek Arabirimi

256 Bit

Üretim Teknolojisi

55nm

Paralel İşlemci Sayısı

640

Kartın işlemci hızının çok yüksek olmaması ve ısınmaması bize şahane bir overclock ortamı yaratıyor. Kartı çalıştırmak için 350-400 wattlık bir güç kaynağı size yetecektir. Kartın ek besleme girişide var, paketinin içinden gerekli kablolar bulunuyor.

Kartın fiyatı şu anda 175tl civarında dolaşıyor. Almak isteyenler buradan fiyatlara bakabilirler.

24 Haziran 2009 Çarşamba

Hamachi İle Left 4 Dead Multiplayer Oynamak



Left 4 Dead ile 4 kişilik bir ekip oluşturup zombileri arkadaşlarınızla beraber avlayabilirsiniz. Bizden 4 kişi çıkmaz en fazla 3 kişi yada 2 diyorsanız oda olur, diğer oyuncuları bilgisayar kendisi oynattığından bu sorun yaratmaz. Ayrıca mikrofonunuz varsa arkadaşlarınızla oyun içinde konuşabilirsiniz.

Left 4 Dead'i multiplayer oynayabilmek için Hamachi yazılımına ihtiyacınız var. Beraber oynayacağınız arkadaşlarınızı Hamachide bir ağ kurup biraraya getirdikten sonra yapmanız gerekenleri resimli şekilde aşağıdan takip edebilirsiniz.

Left 4 Dead'i hamachi üzerinden oynayabilmek için yapmanız gereken ilk işlem, Program Files'ta Left 4 Dead klasörünün içindeki engine.dll dosyasını değiştirmektir. Dosyayı buradan(skydrive), indirin, indirdiğiniz engine.dll dosyasını kopayalayın ve C:\Program Files\Left 4 Dead\bin klasörüne gidin buraya yapıştırın. Eğer oyunu orjinal aldıysanız oyunu Steam üzerinden çalıştırabilirsiniz, ancak eğer oyun orjinal değilse Steam'i aktif hale getiremezsiniz.

Şimdi yapmanız gereken konsolu açmaktır. Bunun için oyunun ana menüsünden Options/Keyboard-Mouse/Allow Devoloper Console'a gidin, seçeneği Enabled yapın.
(Resimi büyük ölçekte görmek için üzerine tıklayınız)

İkinci olarak oyunu kuracak kişi (bu işlemleri sadece oyunu kuracak kişi yapacaktır) klavyeden é tuşuna basarak konsolu açması gerekir(tuş Esc'nin altında bulunur). Konsola yazmanız gerekenleri aşağıdan takip ederek sırasıyla uygulayın.

Konsol bu şekilde görünür. Konsoldan kendiliğinden bazı yazılar geçebilir bunlara takılmayın, siz yazmanız gerekenleri aşağıdan takip ederek sırasıyla uygulayın.


  • ip (hamachi ip). Örnek; ip 5.129.15.39 bu numara hamachinin size verdiği ip numarasıdır.
  • sv_allow_lobby_connect_only0
  • net_start
  • maps *
  • map (harita adı). Örnek; map l4d_airport01_greenhouse.bsp
Maps * yazdığınızda karşınıza harita ekranı gelir, bu ekranda oynamak istediğiniz haritanın adını kopyalayarak son olarak map (harita adı)'nı girin ve oyun kuruluma başlayacaktır.Yapmanız gerekenler bu kadar. Bundan sonra oyun yüklenecek ve kurulduğunda diğer arkadaşlarınızın bağlanmak için yapması gereken konsolu açıp; Connect (oyunu kuran kişinin hamachi ip'si)'ni yazmak olacaktır. Örnek; Connect 5.129.15.39.

Hepsi bu, artık arkadaşlarınızla zombi avına çıkabilirsiniz. İyi eğlenceler.

21 Haziran 2009 Pazar

Hamachi İle Oyunları Multiplayer Oynamak

Hamachi; bilgisayarları sanal bir Lan Ağı'na bağlayarak, multiplayer oyunlar oynamanızı sağlar. Tıpkı internet kafelerdeki gibi düşünün, bir dağıtıcıyla birbirine bağlı bilgisayarlar. Hamachi'nin yaptığıda bu, sanki bilgisayarları bir internet kafedeki yada bir evdeki aynı dağıtıcıya bağlıymış gibi göstermek.

Hamachi Ana Ekranı;
Ana ekranda en üst bölümde bulunan sizin ip'nizdir. Altında kullanıcı adınız bulunur, bunu siz belirleyebilirsiniz.

Alttaki kullanıcı isimlerinin bulunduğu listede ise, en üstte ağ adı, altındaki listede ise bu ağa bağlı bulunan kullanıcılar gösterilir.

Hamachi'yi kurduktan sonra bir ağa bağlanmanız yada arkadaşlarınızla kendi aranızda bir ağ kurmanız gerekir.

Hamachi'nin ne olduğunu az çok çıkardınız sanırım, daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler hamachiturk.com adresinden yardım alabilirler.

Hamachi'yi buradan indirebilirsiniz.

Not: Bu bir başlangıç konusudur. Sizlere Hamachi ile oynayabileceğiniz oyunları tanıtmadan önce Hamachi'nin ne olduğu tanıtmak gerektiğini düşündüm.

17 Haziran 2009 Çarşamba

MaxBlast 4 Harddisk Onarım Programı

Bu yazımda bahsettiğim gibi benim başıma gelenler sizin başınızada gelebilir. Böyle bir durumda karşılaştığınızda yapmanız gereken harddiskim bozuldu diye yenisi almak değil, harddiski onarmayı denemektir. İşte bu MaxBlast programı ile harddiskinizi ilk fabrika çıkışı gibi sıfırlayabilir, içindeki verileri komple kazıyabilir ve oluşan bad sactorleri temizleyebilirsiniz.

Programı buradan indirin(rar şifresi: www.pckoloji.com). Programı kullanabilmek için boş bir cd'ye ihtiyacınız var. Zira programı cd'ye boot olacak şekilde yazdıracağız. Yazdırma işlemi için varsa Nero kullanın, yoksa buradan CdBurnerXP'yi indirebilirsiniz.

Sırada MaxBlast'ı yazdırmak var. Bu anlatımı CDBurnerXp kullandığınızı varsayarak yapacağım. CdBurnerXp'yi açalım, karşımıza gelen işlem seçimi menüsünde ISO kalıbı yazdırı seçelim ve tamam'a tıklayalım.



Gelen pencerede Yazdırmak İçin ISO Kalıbı Seçiniz isimli bölümde indirdiğimiz MxBlst4W.iso kalıbını gösterelim, yazdırma hızını 8X e getirelim, yazdırma yöntemini Disc At Once olarak seçelim ve artık diski yazdırabiliriz.


Yazdırma işlemin ardından Maxblast4 harddisk kurtarma Cd'miz hazır olmuş olacak. Şimdi yapmamız gereken anakartınızın bios ayarlarına girip boot seçeneklerinden ilk sıraya CD-Rom'u almak olacak.

Bilgisayarınız Cd'den başladığında ilk karşınıza gelen "Starting Caldera Dr-Dos" yazısı oluyor. Ardından "Run Max Blast 4 from floppy or Cd [F,C]" sorusuna klavyeden "C"ye basarak devam ediyoruz, devamında karşımıza programın ana ekranı geliyor. Artık mouse'u kullanabiliriz. İngilizceyi seçerek devam ediyoruz.

MaxBlast 4 Ana Ekran;

İngilizceyi seçtikten sonra karşımıza gelen ekranda "Run Maxblast Installation Software"i seçin. Karşınıza kullanıcı sözleşmesi çıkacak Agree deyip kabul ettikten sonra çıkan uyarıya Yes deyin. Gelen ekrandan "Utilities"i seçin, karşınıza seçenekler çıkacak bu seçeneklerden "Zero Fill Drive(Full)"u seçin ve devam edin. Çıkan uyarılarıda kabul edin ve işlem tamam.

160 gb bir harddiskin işlemi ortalama 6-7 saat arası sürüyor. Bu işlemi gece yapmak daha mantıklı gelebilir, artık karar sizin.

Özür Dilerim :(

Yaklaşık iki haftadır blogumla ilgilenemedim, bu sebepten dolayı sizlerden özür dilerim. Blogumla ilgilenemememin sebebi ise mekanik bir arıza, yani harddiskim arızalandı.

160 GB'lik bir Seagate harddiskim vardı, durduk yere açılışta işletim sistemi hatası vermeye başladı, bilgisayarı kapattım ve 30 dk. sonra yeniden açmayı denedim, açıldı ve hiç sorun yok gibi görünüyordu. Harddisk tutarsız davranmaya başladı, ve daha önceki deneyimlerime güvenerek sorunun Bad sector'lerden kaynaklandığına karar verdim. Bad sector'ler diskin belirli bölümlerinde oluşan hatalar diyelim, bu hatalar harddiski formatlamakla yada biçimlendirmekle düzelmiyor.

Maxtor'un MaxBlast isimli bir harddisk onarım programı var. Onu internetten buldum Cd'ye yazdırdım ve programı çalıştırdım. 16o gb'lik harddisk için onarım süresi tam 7 saat sürdü. Akşam üzeri 18:00'de başlattığım program gece yarısı 01:00'de bitti. Sistemi yeniden kurdum, herşeyi yükledim güncellemelerini yaptım. 2 gün sonra, tekrar aynı hatayı alınca kafamda küçük sıyırıklıklar meydana gelmeye başladı.

Harddiski söktüm, attım çöpe. Yeni bir harddisk almam gerekti, iş yoğunluğundan onu almayada gidemedim. En sonunda paramıda denkleştirip bir harddisk almaya karar verdim. Topkapı Vatan Bilgisayar'dan 500 gb'lik Western Digital Caviar Black aldım, 130 lira ödedim. Bugüne kadar Samsung'dan ağzım yandı, Seagate'ten yandı, sırada Western Digital var umarım hakkını verir. Çok sessiz ve titreşimsiz çalışıyor. Gerçekten güzel bir harddisk 32 mb önbelleği var, sata2, 7200 rpm.

Bugünlerde harddisk almayı düşünüyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Ayrıca tıpkı benim gibi, bazen açılışta sorun çıkartan yada işletim sistemini donduran harddiskleriniz varsa MaxBlast ile kurtarmayı mutlaka denemelisiniz, hemen çöpe atmayın. Yakında sizlere MaxBlast programını nasıl kullanacağınızı burada anlatacağım.

Beni takip eden arkadaşlarımdan, gecikme için tekrar özür dilerim. İlginiz için teşekkürler.

4 Haziran 2009 Perşembe

Usb Flash Diski Açılış Diski Yapmak

Bilgisayarınıza bios update yapmak, harddisk kurtarma programlarını çalıştırmak v.b. durumlarda, flash diskinizi açılış disketi haline getirmeniz gerekirse bu program sayesinde bunu yapabilirsiniz.

Programı buradan indirin

Programı Başlangıç Disketi klasörünün içindeki HPUSBFW.exe isimli dosyadan çalıştırın. Programı açtıktan sonra işlemleri sırasıyla nasıl yapacağınızı aşağıdan takip ederek uygulayabilirsiniz.

Program bu şekilde görünür;


  • Device bölümünde sisteminize takılı olan usb belleklerden hangisine işlem yapacağınızı seçin.
  • File system bölümünde usb belleğin dosya sisteminin hangi formata dönüştürmek istediğinizi seçin(Eğer bu konu hakkında bilginiz yoksa standart usb bellekler için FAT32 dosya sistemini seçin).
  • Volume label bölümünde ise aygıtın adını yazın. Eğer bir adı varsa, bu bölümde aygıtın varolan adı görünür ve formattan sonra adı değişmez.
  • Format Options bölümünde Quick Format seçeneğini işaretleyin. Bu sayede format işlemi daha hızlı gerçekleşir. Enable Compression seçeneğini pasif durumda bulundurun(FAT32 dosya sistemine sahip belleklerde, bu kısım zaten pasif durumda bulunur).
  • Son olarak Create a DOS startup disk seçeneğini aktif hale getirin. Bunu aktifleştirdikten sonra altında 2 adet seçenekten using DOS system files located at'i seçin ve indirdiğiniz Başlangıç Disketi klasörünü buraya gösterin.
-->
Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra Start'a basarak işlemi başlatın.
Karşınıza gelen ekranda -bütün verileriniz kaybolacaktır, formatlamaya devam etmek istiyormusunuz- sorusuna evet deyin ve işlemi tamamlayın. İşlem usb diskin boyutuna göre 10-20 saniye arası sürer. Daha sonra bios'ta usb diskinizi ilk sıraya alarak bilgisayarınızı flash diskten başlatabilirsiniz.

2 Haziran 2009 Salı

Elektronik Müzik

Birden fazla tanımlaması vardır. Bunlar;
Gerçek enstrümantal olmadan bilgisayar ve elektronik aygıtlar yardımıyla yapılan müzik türü,
bir zamanlar Rap ve Metalin başına gelenlerin aynısının başına geldiği müzik türü,
sadece ıptıs ıptıstan ibaret olduğu düşünülüp, arabesk ve fantazi müzik severlerin dayanma ihtimali olmadığı müzik türü, v.s. v.s.....

Elektronik müziğin pek çok türevi ve dalı mevcuttur. Bunlardan başlıcaları, trance, house, progressive, techno, club. Bunların kendi arasındada farklı türleri vardır. İsimlerinden pek birşey anlaşılmasada başlıca farklılıkları, duygusal ağırlıklı, agresif, ritim farklılıklarından oluşur.

Trance genelde vokal kullanılarak yapılır, yumuşak sesli genelde bayan vokaller kullanılır, trance müziğin hayranları tanımını bu şekilde yapıyorlar;
Trance müziğini dinlerken;kartalın kanatlarında doğanın üstünde özgürce süzülürsün. Ovaları, dağları, denizleri aşarsın uçarsın sonsuzluğa..... özgürlüğe..... gülümsersin hayata içindeki saf sevginle......

Progressive daha sert ritimlerle genelde vokalsiz yapılır, içlerinde en sert olanı technodur, club'da ise dans önplandadır. Anlatmak istediğim isimlerin ne anlama geldiği değil neden farklı oldukları.

Aşağıda Electro House Dj'lerinden Deadmau5'ın Not Exactly isimli parçasını dinleyebilirsiniz.

Deadmau5 - Not Exactly



Elektronik müziğin en çok sevilen ve duyulan isimlerinden Dj Tiesto;


Elektronik müzik piyasası çok hızlı gelişmektedir. Tiesto, Armin Van Buuren, Paul Van Dyk gibi başlıca Dj'ler sektöre önemli katkılarda bulunmuşlardır ve sektörün öncüleridirler.

Elektronik müzik dinlemek isterseniz ülkemizde Radio FG internetten veya 93.7 fm frekansından dinleyebilirsiniz. Ayrıca yurt dışında popüler olan DI.FM ile çok sayıda elektronik müzik kanalı bulabilirsiniz. DI.FM sadece internet yayıncılığı yapmaktadır.

Tiesto - Dance 4 Life




1 Haziran 2009 Pazartesi

Bing

Microsoft'un Live Search'ün yerine isim değişikliğine giderek, yeni vaatler ile bugün kullanıma sunduğu arama motoru. Kolay ve akılda kalması amacıyla ismin Bing olarak seçildiğini tahmin ediyorum.


Bugünlerde Live Search ile arama yapmak isterseniz, sizi bing güzel bir manzara ile karşılayacak. Şahsen ben manzaranın neresi olduğunu bilmiyorum, ama tahminime göre yakında eklenebilir ve değiştirilebilir yeni arkaplan görüntüleri gelecektir. Şimdilik Bing'in Live Search'tan farklı bir yanının olduğunu düşünmüyorum. İsterseniz birde siz deneyin...

www.bing.com

29 Mayıs 2009 Cuma

Benimde Bir Mac'im Olsun - OSX86

Apple'dan bir Mac pc almak çoğumuz için fazla pahalı gelebilir. Bu hevesi ve merakı bir şekilde gidermek için, bazı yöntemler var. Bunlardan biri OSX86 dediğimiz Hackintosh sistem kurmak. Yani sıradan masaüstü veya dizüstü bilgisayarınıza MacOs kurmak.

Bir çoğumuz bilgisayarımızda Windows çalıştırıyoruz. Bunun sebebi ise her türlü donanımı destekliyor olması, basitliği ve tabiki yılların getirdiği alışkanlık. Pek çok insan bilgisayarının Windows olmadan çalışmayacağına inanıyor. Ama işte çalışıyor, alternatifler kısıtlı tabiki. Eğer Windowstan sıkıldıysanız, aklınıza gelen ilk çare Linux dağıtımları oluyor, ancak bilinmesi gereken konu başka bir çarenizin daha olduğu oda OSX86. Buna MacOs'yi normal pc'de çalışır hale getirme projesi diyebiliriz.

Aklınıza gelen sorular olabilir bunlar, neden MacOs kullanmak için bir Apple bilgisayara ihtiyacım var yada neden pc'me MacOs kurmak için birtakım 3.şahısların oluşturdukları hacklenmiş sistemlerle uğraşmak zorundayım. Cevapları basit; Apple MacOs sistemini pc kullanıcılarına satmıyor, nedeni ise size kendi ürettiği Mac bilgisayarlar satmak. Sadece ürettiği Mac bilgisayarlarda kullanıyor MacOs'yi.

Mac bilgisayarlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız www.apple.com/mac adresine giderek, Mac bilgisayarların model ve tiplerini inceleyip görebilir, ayrıca MacOs hakkında bilgilendirici videolar izleyerek MacOs'nin neye benzediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca store.bilkom.com.tr adresinden Türk Lirası fiyatları öğrenebilir, isterseniz sipariş edebilirsiniz.

Evet yukarıda yazılanlar parası çok olanlar içindi. Şimdi parası olmayan ama merak ve hevesten çatlayanlar için asıl konumuza geçelim OSX86.

Bu imkanın doğması yani MacOS'nin pc sistemlerde kullanılması imkanının doğması Apple'ın Mac bilgisayarlarında Intel'le anlaşması ve Intel'in ürettiği çipset ve anakartları kullanmasıdır. Daha önceleri Motorola'nın özel ürettiği işlemci ve çiplerle üretilen Mac pcler bu donanımların oem olarak piyasada kullanılmamasından dolayı temin edilemiyordu. Intel çipset ve Core2Duo işlemci teknolojisine geçilince, bu parçalar birçoğumuzun evinde olduğu için uyumlu donanımlara sahip insanlar OSX86'ya geçebilirler.

www.osx86project.org sitesinde wiki kaynaklı yardım ve InsanelyMac isimli forumda destek alabilir, sık sorulan sorulara ve yükleme işlemlerine bakabilirsiniz. OSX86'yı Torrent'ten indirirsiniz, torrent'in ne olduğunu bilmeyenler ve nasıl dosya indirme işlemi yapacağını bilmeyenler daha önceki yazımı okuyabilir. Torrentten dosyayı indirmek için arama ekranına OSX86 yazmanız yeterli olacaktır. Karşınıza MacOs'nin versiyonları gelecektir. Burada önemli olan sizin indireceğiniz versiyonun kullandığınız pc donanımlarınızı destekleyip desteklemediğidir. Bunu öğrenmek için OSX86 project wiki sayfasında sürüm notları ve donanım desteği sayfasına bakabilirsiniz. Sayfada notlar bu şekilde görünür;

MacOs'nin düzenli olarak Apple tarafından yamandığını söylememiz gerekir, yukarıda gördüğünüz 10.4.1 ile başlayan ve 10.5.7'ye kadar çıkan rakamlar işletim bunları gösteriyor. Son yamalı sürüm olan 10.5.7 MacO X Leopard torrent ağlarına yeni düşüyor. En fazla bulunan ise 10.5.6 sürümü. Sizde torrent aramanızı yaptığınızda indireceğiniz sürümü rastgele seçmeden önce yukarıdaki yazıda sürümlerin yanında bulunan Components linkine tıklayarak, sürümün desteklediği donanımları incelemeniz gerekiyor. Sizin donanımınıza uyumlu olup olmaması çok önemlidir. Eğer donanımlarınız bunu çalıştırmaya uyumlu değilse kesinlikle MacOs'yi bilgisayarınızda çalıştıramazsınız.

10.5.6 MacOS X Leopard desteklenen donanım ekranı;

Motherboards başlığı altında desteklenen anakart marka ve modellerini,
processors başlığı altında desteklenen işlemci modellerini,
graphics cards başlığı altında desteklenen ekran kartlarının bir listesini,
network cards başlığı altında kablolu ve kablosuz ağ aygıtlarının desteğini,
sound cards başlığının altında desteklenen onboard ses ve bazı ses kartlarının modellerini görebilirsiniz, son olarak other accessories başlığı altında desteklenen bluetooth aygıtları, tv kartı, webcamler, yazıcı ve tarayıcıların listesini görebilirsiniz.

Eğer listelerde donanımlarınızın desteklenmiş olduğunu gördüyseniz Torrent'ten indirmeye başlayabilirsiniz. Bu yapması ve kullanması çok eğlenceli, aynı zamanda eğitici bir deneme olacaktır. Yukarıdada yazdığım gibi torrente OSX86 yazarak arama yapınız karşınıza gelen sürümlerde sisteminize en uygun olanı bulup indirin, daha sonra boş bir dvd hazırlayıp indirdiğimiz iso dosyasını yazdıracağız. Iso dosyasını nasıl yazdıracağınızı bilmiyorsanız bu yazının iso kalıbı yazdırmak isimli bölümünü okuyunuz. Daha sonra bilgisayarınızı cd/dvd'den boot ederek kurulum ekranına ulaşmış olacaksınız. Bu yazının daha fazla uzamaması için sizlere bunu anlatmayacağım ancak siz arama motorlarında OSX86 Kurulumu şeklinde arattırırsanız gerekli bilgilere ulaşacaksınız.

Kurulumdan sonra MacOs X Leopard için türkçe yama mevcut bunu indirip kurabilirsiniz. Herhangi bir etkinleştirme yada orjinallik sorgusu çıkmayacaktır karşınıza. Gerekli updateleri yapabilirsiniz. Son derece masraflı ve uğraş gerektiren bir iş olan OSX86 kurulumu sonuç olarak size inceleme, araştırma ve öğrenme konusunda bir çok fayda sağlayacaktır. Mac OsX kullanmayı öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır, yeni başlayacağınız bir şirkette Mac bilgisayarlar kullanılıyorsa birçok insanın adını duymadığı ve bilmediği sistemi bilmek ve tıkır tıkır çalıştırmak kullanmak size çok fayda sağlayacaktır.

26 Mayıs 2009 Salı

Everest Ultimate Edition


Everest, bilgisayarınızın sistemi hakkında bilgi alabileceğiniz, donanımsal ve yazılımsal bilgilerini bulabileceğeniz, Lavalys tarafından hazırlanmış sistem bilgisi toplama yazılımıdır. Everest ile sistem kararlılık testide yapabilirsiniz, bu sayede donanımlarınızın maksimum yükte stabil çalışıp çalışmadığını test edersiniz. Birçok sitede gün sınırlamalı haliyle bulabileceğiniz programı, Yazılım Depo farkıyla:) sınırsız şekilde ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz.

Everest Ultimate Edition açılış ekranı,


Açılışı 5 sn sürer ve karşınıza ana ekran gelir;


Ana ekranda bütün donanım ve yazılımlarınızı kategoriler halinde listelenmiş şekilde görürsünüz. Donanımlarınız hakkında en ince ayrıntıya kadar bilgileri gösterir ve donanımların sıcaklık değerlerini, çalışma frekanslarını, yük oranlarını sistem tepsisinde açılan küçük pencerelerde bulabilirsiniz;

Çok çekirdekli işlemci kullanıyorsanız, her çekirdeğin ayrı ayrı sıcaklık değerlerini gösterir, ayrıca donanımlarınızı voltaj oranlarınıda burada görebilirsiniz. Overclock meraklıları için son derece kullanışlı bir programı olan Everest Ultimate Edition, diğer kullanıcılar içinde bilgisayarınızda bulunan donanımsal aygıtların modellerini görebilmeleri için son derece açıklayıcı ve basit bir şekilde hazırlanmıştır.

--->Everest Ultimate Edition 2006 İndir

Programı indirdikten sonra kurulum yapmanıza gerek yoktur. Klasörün içinde bulunan everest.exe'ye çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

FlyakiteOSX - Windows'a Mac Görünümü Verin

FlyakiteOSX ile Windows'unuza Mac görünümü verebilirsiniz. Kullandıktan sonra tekrar kaldırabilirsiniz, sisteminize zarar vermez, yavaşlatmaz, dosya boyutu 30mb'dir ve paket türkçedir. Yüklenmesi 5 dk sürer ve yüklendikten sonra kullanıma hazırdır. Windows'un boot screen dediğimiz açılış ekranını dahi değiştirir.

Açılış ekranı;


Daha sonra karşınıza kullanıcı ekranı gelir, bu ekranda değişir;


Duvar kağıtları, görev çubuğu konumu, masaüstü görünümü, simgeler herşey Mac ile aynı hale gelir.


Mac sistemlerde gördüğümüz Dock yazılımıda FlyakiteOSX ile birlikte gelir ve paketle beraber kurulur;


Kolaylıkla kaldırılabilir, tekrar sisteminizi eski haline getirebilirsiniz.

FlyakiteOSX sistem gereksinimleri;
  • Windows XP(Home, Pro, SP1, Sp2, Sp3)
  • Windows 2003(Standart, Enterprise, Datacenter)
  • Windows Media Center Edition(2003, 2004, 2005)
  • Bütün dilleri destekler
  • 64 Bit Windows ve Vista'da çalışmaz!
FlyakiteOSX İndir

24 Mayıs 2009 Pazar

Arnold'sız Terminator


Sizlere daha önce bahsettiğim Terminator 4: Salvation Amerika'da gösterime girdi. Gösterime girdiği ilk gün 3 milyon dolar hasılat yapan film, ilk haftasında toplam 13,3 milyon dolarlık hasılat oranını yakaladı.

Arnold'sız iş yapabileceğini kanıtlayan terminator Warner Bros'u sevindirecek gibi görünüyor. Film şu anda sadece Amerika'da gösterimde. Film ülkemizde 5 Haziran Cuma günü gösterime girecek. Fragmanı buradan izleyebilirsiniz.

Sosyal Ağlar 2 - HayHuy.com

HayHuy.com

Soru-Cevap sistemi üzerine kurulmuş bir arkadaşlık sitesi. Üye olduktan sonra diğer kullanıcıların oluşturdukları anket tarzındaki soruları cevaplıyorsunuz, zamanla verdiğiniz cevaplar birikiyor ve sizin karakteriniz ve kişiliğiniz ortaya çıkmaya başlıyor, daha sonra verdiğiniz cevaplara benzer cevaplar veren insanlar size öneriliyor. Böylece mantıken aynı kafada olduğunuz insanlarla tanışmış oluyorsunuz.

Örnek verecek olursak karşınıza gelen bir soruda;

En çok hangisini içersiniz?
  • Votka
  • Bira
  • Viski
  • Şarap
Bu soruya vereceğiniz cevabın bira olduğunu varsayalım. Böylece profilinizde --Uğur bira içmeyi seviyor-- şeklinde bir etiket çıkıyor ve diğer insanlardan bira içmeyi sevenler varsa sizinle onlar arasında bir uyum oranı oluşuyor. Sorulara verdiğiniz cevapların benzerliği arttıkça uyum oranınızda artıyor. Ayrıca soruların başında birde önem derecesi mevcut. Buda sorunun sizin için ne kadar önemli olduğunun cevabını oluşturuyor.

Profiliniz tamamiyle kişiselleştirmiş oluyorsunuz. Sevdiğiniz veya nefret ettiğiniz konular, fikirleriniz, karakter yapınız karşınıza gelen soruları cevapladıkça ortaya çıkıyor. Sonuç olarak HayHuy.com insanları yakından tanımanın güzel bir yolunu bulmuş gibi gözüküyor.

HayHuy.com

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Akvaryum Ekran Koruyucu

Monitöründe rengarenk balıkların süzülüşünü ve şırıl şırıl su sesi duyup rahatlamak isteyenler için akvaryum ekran koruyucu.

Görünümü(büyük ölçekte görmek için resmin üzerine tıklayınız);


Akvaryumun gün ışığı ve iç ışığı ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Gün ışığı ayarı için; sağ ve sol ok tuşları
İç ışık ayarı için ; yukarı ve aşağı ok tuşlarını kullanın.

Akvaryum ekran koruyucu çalışırken Space(boşluk) tuşuna bastığınızda, seçenekler menüsü karşınıza gelir. Bu ekranda balık türlerinin hangilerinin ekranda görüneceğini seçebilir, ses seviyesini, akvaryum ışıklarını ve çözünürlüğünü ayarlayabilirsiniz.

-->Akvaryum ekran koruyucu indir

İndirdiğiniz klasörün içerisinde key.txt dosyasını açın. İçerisinde 3 adet key bulunur, bu keylerden bir tanesini kopyalayın, ardından AquariumV11.exe dosyasını çalıştırın ve kurun. Masaüstünde oluşan kısayolu tıklayın ve ekran koruyucuyu çalıştırın. Ekran koruyucu karşınıza geldiğinde klavyeden Space(Boşluk) tuşuna basın. Karşınıza gelen ekrana kopyaladığınız keyi yapıştırın ve Ok'e tıklayın.

20 Mayıs 2009 Çarşamba

Windows7 Kurulumu ve Türkçe Dil Paketi Yüklemesi

Vista'yı Boşverin, Siz Windows7 RC Kullanın!
Aman he, bana kızmayın bu sözler ismi lazım olmayan bir microsoft yetkilisine ait. Microsoft, hala Xp'de olan ve Vista'ya geçmeyi düşünen kullanıcılarına böyle seslendi. E madem siz öyle dediniz biz yer bitiririz Windows7'yi. Zaten Rc sürüm bedava dağıtılıyor, aktivasyon anahtarınıda temin edebiliyorsunuz, türkçe dil paketide var, birçok program uyumda sağlıyor, donanım desteğide son derece iyi, eee neyi bekliyoruz o zaman. Sizde Windows7'yi bi kullanayım, bi bakayım diyip ona bağlı kalmak isteyenlerdenseniz, sizler için aşağıda kurulum Dvd'sini nasıl hazırlayacağınızı ve Windows7'yi nasıl indireceğinizi anlattım.Windows7 Rc'nin ve türkçe dil paketinin indirme bağlantılarını hazırladım. Buyrun başlayalım;

1.Windows7 Rc indirmek ve kurulum Dvd'si hazırlamak:

İlk yapmamız gereken tabikide Windows7 Rc indirmek olacak. Bunun için önce -bu siteden- istediğiniz sistemin 32 bit mi yoksa 64 bitmi olacağını seçiyorsunuz. Eğer sisteminiz 64 bit işletim sistemini destekleyecek donanımlar barındırıyorsa 64 bit sistemi seçbilirsiniz. Bu konu hakkında bilgisi olmayanlar kesinlikle 32 Bit versiyonunu seçsinler. Dil seçeneklerinden İngilizceyi(English) seçelim ve Go tuşuna tıklayalım.

Karşımıza gelen ekranda bizden oturum açmamız istenecek. Eğer bir msn yada hotmail hesabınız varsa bu hesap ile oturum açabilirsiniz. Yoksa -Sign Up Now- tuşuna tıklayarak kayıt olabilirsiniz.


Karşınızda aktivasyon anahtarınız. Bu anahtar daha sonra e-posta adresimize gönderilmiyor, bu sebepten anahatarı kaydetmeden sayfayı kapatmıyoruz.


Ürün anahtarımızı kaydettikten sonra Download Now(Şimdi İndir) butonuna basarak Windows 7 Rc yi indirmeye başlamış oluyoruz. İndirme bildiğimiz basit tarayıcı indirme penceresi eşliğinde olmuyor. Microsoft Java ile çalışan bir indirme aracından faydalanıyor. Bu aracın yüklenmesi otomatik olarak yapılıyor. Karşınıza gelen ekranda -Run- tuşuna basarak, aracın yüklenmesi için gerekli izini verin ve indirme işlemi başlasın.

Artık Windows7 Ultimate Rc iso imajı elimizde. Bu imajı boş bir Dvd'ye yazdırmamız gerekiyor. Bunun için önce boş bir Dvd temin ediyoruz ve ardından imajı yazdıracağımız bir Cd-Dvd yakma programına ihtiyacımız var. E tabi bilgisayarımızdaki optik okuyucununda Dvd-Rw yani Dvd yazabilen modellerden olması gerekiyor. Eğer optik okuyucunuzun ne yazıp ne okuduğundan haberdar değilseniz, bunu Bilgisayarım'a girerek görebilirsiniz.

Dvd/Cd-Rw, Dvd okuyabilen cd yazabilen anlamına geliyor. Bu model sürücülere Combo adı verilir. Genelde birçoğumuzda bu sürücüler bulunur. Bu model sürücülerle Windows7 Rc Dvd'si yazdırma işlemini yapamazsınız. Dvd yazdırabilmeniz için yukarıda bahsettiğim gibi optik sürücünün modelinin DVD-RW olması gerekiyor. Boş Dvd'mizi hazırlamadan önce sistemimizde Cd-Dvd yakma programı varmı onu kontrol edelim. Eğer yoksa hiç canınızı sıkmayın -CDBurnerXp- var, sadece 3mb olan program diğer programların yaptığı her işi yapar ve ücretsizdir, ama bilgisayarınızda kurulu Nero v.b. bir cd-dvd yakma programı varsa sorun yok onuda kullanabilirsiniz.

Sırada İso imajını yazdırmak var. Bu anlatımı CDBurnerXp kullandığınızı varsayarak yapacağım. CdBurnerXp'yi açalım, karşımıza gelen işlem seçimi menüsünde ISO kalıbı yazdırı seçelim ve tamam'a tıklayalım.



Gelen pencerede Yazdırmak İçin ISO Kalıbı Seçiniz isimli bölümde indirdiğimiz Windows7 Rc Iso kalıbını gösterelim, yazdırma hızını 8X e getirelim, yazdırma yöntemini Disc At Once olarak seçelim ve artık diski yazdırabiliriz.


Ve nihayetinde Windows7 Ultimate RC yükleme Dvd'miz hazır. Kurulum işlemini sizlere burada anlatmam çok uzun süreceğinden dolayı kurulum işlemlerini bir arkadaşınızdan veya internette, -Format Nasıl Atılır- başlığı altında arattırarak öğrenebilirsiniz.

2.Windows7 RC Türkçe Dil Paketini Yüklemek:

Kurulumun ardından öncelikle -bu adresten- sıkıştırılmış 72 mb lik dil paketi dosyalarını indiriniz; rar arşivinin içinde iki ader cab dosyası bulunur. Bunlardan Se7en_TR_x64.cab olan 64 Bit sistemler için olan tr dil paketidir, Se7en_TR_x86.cab ise 32 Bit sistemler içindir. Sizin indirip kurduğunuz sistem hangisi ise o paketi rar arşivinin içinden çıkartın. Çıkarttığınız paketi sırasıyla aşağıdaki ekran görüntülerinden takip ederek uygulayın;

Başlat>Control Panel>Clock, Language and Region>Change Display Language



Install/Uninstall languages

Install Display Languages

Browse Computer or Network; burada indirdiğimiz rar arşivinin içindeki cab dosyasını gösteriyoruz.


Installing Display Languages

ve son olarak Select Display Language;

Türkçe'yi seçin ve ardından alttaki tiki işaretleyin. Change display languageye tıklayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın, Windows7 Ultimate RC Türkçe hazır.



Güle güle kullanın:)