İçerde Ara

29 Mayıs 2009 Cuma

Benimde Bir Mac'im Olsun - OSX86

Apple'dan bir Mac pc almak çoğumuz için fazla pahalı gelebilir. Bu hevesi ve merakı bir şekilde gidermek için, bazı yöntemler var. Bunlardan biri OSX86 dediğimiz Hackintosh sistem kurmak. Yani sıradan masaüstü veya dizüstü bilgisayarınıza MacOs kurmak.

Bir çoğumuz bilgisayarımızda Windows çalıştırıyoruz. Bunun sebebi ise her türlü donanımı destekliyor olması, basitliği ve tabiki yılların getirdiği alışkanlık. Pek çok insan bilgisayarının Windows olmadan çalışmayacağına inanıyor. Ama işte çalışıyor, alternatifler kısıtlı tabiki. Eğer Windowstan sıkıldıysanız, aklınıza gelen ilk çare Linux dağıtımları oluyor, ancak bilinmesi gereken konu başka bir çarenizin daha olduğu oda OSX86. Buna MacOs'yi normal pc'de çalışır hale getirme projesi diyebiliriz.

Aklınıza gelen sorular olabilir bunlar, neden MacOs kullanmak için bir Apple bilgisayara ihtiyacım var yada neden pc'me MacOs kurmak için birtakım 3.şahısların oluşturdukları hacklenmiş sistemlerle uğraşmak zorundayım. Cevapları basit; Apple MacOs sistemini pc kullanıcılarına satmıyor, nedeni ise size kendi ürettiği Mac bilgisayarlar satmak. Sadece ürettiği Mac bilgisayarlarda kullanıyor MacOs'yi.

Mac bilgisayarlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız www.apple.com/mac adresine giderek, Mac bilgisayarların model ve tiplerini inceleyip görebilir, ayrıca MacOs hakkında bilgilendirici videolar izleyerek MacOs'nin neye benzediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca store.bilkom.com.tr adresinden Türk Lirası fiyatları öğrenebilir, isterseniz sipariş edebilirsiniz.

Evet yukarıda yazılanlar parası çok olanlar içindi. Şimdi parası olmayan ama merak ve hevesten çatlayanlar için asıl konumuza geçelim OSX86.

Bu imkanın doğması yani MacOS'nin pc sistemlerde kullanılması imkanının doğması Apple'ın Mac bilgisayarlarında Intel'le anlaşması ve Intel'in ürettiği çipset ve anakartları kullanmasıdır. Daha önceleri Motorola'nın özel ürettiği işlemci ve çiplerle üretilen Mac pcler bu donanımların oem olarak piyasada kullanılmamasından dolayı temin edilemiyordu. Intel çipset ve Core2Duo işlemci teknolojisine geçilince, bu parçalar birçoğumuzun evinde olduğu için uyumlu donanımlara sahip insanlar OSX86'ya geçebilirler.

www.osx86project.org sitesinde wiki kaynaklı yardım ve InsanelyMac isimli forumda destek alabilir, sık sorulan sorulara ve yükleme işlemlerine bakabilirsiniz. OSX86'yı Torrent'ten indirirsiniz, torrent'in ne olduğunu bilmeyenler ve nasıl dosya indirme işlemi yapacağını bilmeyenler daha önceki yazımı okuyabilir. Torrentten dosyayı indirmek için arama ekranına OSX86 yazmanız yeterli olacaktır. Karşınıza MacOs'nin versiyonları gelecektir. Burada önemli olan sizin indireceğiniz versiyonun kullandığınız pc donanımlarınızı destekleyip desteklemediğidir. Bunu öğrenmek için OSX86 project wiki sayfasında sürüm notları ve donanım desteği sayfasına bakabilirsiniz. Sayfada notlar bu şekilde görünür;

MacOs'nin düzenli olarak Apple tarafından yamandığını söylememiz gerekir, yukarıda gördüğünüz 10.4.1 ile başlayan ve 10.5.7'ye kadar çıkan rakamlar işletim bunları gösteriyor. Son yamalı sürüm olan 10.5.7 MacO X Leopard torrent ağlarına yeni düşüyor. En fazla bulunan ise 10.5.6 sürümü. Sizde torrent aramanızı yaptığınızda indireceğiniz sürümü rastgele seçmeden önce yukarıdaki yazıda sürümlerin yanında bulunan Components linkine tıklayarak, sürümün desteklediği donanımları incelemeniz gerekiyor. Sizin donanımınıza uyumlu olup olmaması çok önemlidir. Eğer donanımlarınız bunu çalıştırmaya uyumlu değilse kesinlikle MacOs'yi bilgisayarınızda çalıştıramazsınız.

10.5.6 MacOS X Leopard desteklenen donanım ekranı;

Motherboards başlığı altında desteklenen anakart marka ve modellerini,
processors başlığı altında desteklenen işlemci modellerini,
graphics cards başlığı altında desteklenen ekran kartlarının bir listesini,
network cards başlığı altında kablolu ve kablosuz ağ aygıtlarının desteğini,
sound cards başlığının altında desteklenen onboard ses ve bazı ses kartlarının modellerini görebilirsiniz, son olarak other accessories başlığı altında desteklenen bluetooth aygıtları, tv kartı, webcamler, yazıcı ve tarayıcıların listesini görebilirsiniz.

Eğer listelerde donanımlarınızın desteklenmiş olduğunu gördüyseniz Torrent'ten indirmeye başlayabilirsiniz. Bu yapması ve kullanması çok eğlenceli, aynı zamanda eğitici bir deneme olacaktır. Yukarıdada yazdığım gibi torrente OSX86 yazarak arama yapınız karşınıza gelen sürümlerde sisteminize en uygun olanı bulup indirin, daha sonra boş bir dvd hazırlayıp indirdiğimiz iso dosyasını yazdıracağız. Iso dosyasını nasıl yazdıracağınızı bilmiyorsanız bu yazının iso kalıbı yazdırmak isimli bölümünü okuyunuz. Daha sonra bilgisayarınızı cd/dvd'den boot ederek kurulum ekranına ulaşmış olacaksınız. Bu yazının daha fazla uzamaması için sizlere bunu anlatmayacağım ancak siz arama motorlarında OSX86 Kurulumu şeklinde arattırırsanız gerekli bilgilere ulaşacaksınız.

Kurulumdan sonra MacOs X Leopard için türkçe yama mevcut bunu indirip kurabilirsiniz. Herhangi bir etkinleştirme yada orjinallik sorgusu çıkmayacaktır karşınıza. Gerekli updateleri yapabilirsiniz. Son derece masraflı ve uğraş gerektiren bir iş olan OSX86 kurulumu sonuç olarak size inceleme, araştırma ve öğrenme konusunda bir çok fayda sağlayacaktır. Mac OsX kullanmayı öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır, yeni başlayacağınız bir şirkette Mac bilgisayarlar kullanılıyorsa birçok insanın adını duymadığı ve bilmediği sistemi bilmek ve tıkır tıkır çalıştırmak kullanmak size çok fayda sağlayacaktır.

1 yorum: