İçerde Ara

4 Mayıs 2009 Pazartesi

Ubuntu Nedir ve Nasıl Kullanırım


Ubuntu bir Linux türevidir. Tıpkı ülkemizde geliştirilen Pardus gibi(Pardus hakkında bilgi almak isteyen bu yazımı okuyabilir).

Ubuntu adı en çok duyulan ve en çok kullanılan Linux'tır. Gerçi dünya üzerinde Linux işletim sistemlerinin kullanım oranı %1'i yeni bulsada, yinede aralarında en çok kullanılan Ubuntu'dur diyebiliriz.

Bu orana bakarsak benim burda bu yazıyı hazırlamam çok saçma ve yapılan onlarca uğraş boşa gibi görünebilir, ancak açık kaynak kodlu yazılımları değeri güngeçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Apple ve Microsoft'un rekabetini izlediğimiz günümüz dünyasında, Microsoft'un reklamlarında verdiği mesaja gelince, Apple'a 3.000$ verme bana 1500$ ver, yarısı cebinde kalsın!.. İş buraya geldiyse Linux ne der o zaman? Git kendine bilgisayar al gel!..Ne marka alırsan al, kaç paraya alırsan al, ister yeni ister eski olsun, gerisini bana bırak!..

Linux eski,yeni tüm bilgisayarlarla en iyi performansta çalışacak bir işletim sistemi. Zamanla açılışı yavaşlamaz, virüs kapmaz, çökmez, belirlenemeyen hatalar vermez:)
Konuyu fazla dağıtmadan Ubuntu'ya dönelim. İşte bir Linux kullanmak veya denemek istiyorsanız o Ubuntu olsun. Türkçe dahil bir çok dili destekliyor. Kurulumu 10 dk. yakın sürüyor, açılışı 9 sn. sürüyor, çökmüyor, yavaşlamıyor.

Ubuntu'yu kullanmak için http://www.ubuntu.com/ bu siteden indiriniz. Sitede Download Ubuntu'ya tıklayınca karşınıza gelen pencerede 3 seçenek çıkar, bunlar Ubuntu'nun 3 farklı sürümü, Desktop Edition, Server Edition, Netbook Remix'tir. Bizim indireceğimiz Desktop Edition olacak.Cd'ye yazdırıldığı için 700 mb yi geçmez dosya boyutu, bu tip yazdırılmaya hazır dosyalar ISO formatında gelirler. Ubuntu'yu indirdikten sonra bir boş cd'ye yazdıracağız,bunun için önce boş bir cd ve cd yazabilen bir optik sürücü, bu Combo, Dvd-Rw, Cd-Rw olabilir. Bunları hazırladıktan sonra Cd'yi yazdırabilmek için bize bir Cd yazdırma programı gerekli. Daha öncede burada bahsettiğim ücretsiz bir yazılım olan CdBurnerXp kullanacağız.CdBurnerXp'yi buradan indirebilirsiniz. CdBurnerXp'yi açalım karşımıza ne yapmak istediğimizi soran bir ekran gelecek, burada ISO kalıbı yazdır seçeneğiniz tıklayalım,açılan pencerede indirdiğimiz Ubuntu dosyasını Yazdırmak için ISO kalıbı seçiniz bölümüne ekleyelim, yazdırma yöntemini Disc At Once olarak seçelim, yazdırma hızını 16X olarak ayarlardıktan sonra Diski Yazdır butonuna tıklayarak işlemleri tamamlayalım.

Yazım işlemi tamamlandıktan sonra Cdyi opktik okuyucuya takınız, bilgisayarınızı yeniden başlatınız, bilgisayarınızın bios ayarlarında sürücüyü 1.sıraya almanız gerekir.Bunu yapabilmek için bilgisayarın açılışında DEL veya F2 tuşuna basın biosa girin. Optik okuyucuyu 1.sıraya aldıktan sonra ayarlarınızı kaydedip çıkın. Ubuntu dosyalarını otomatik olarak yüklemeye başlayacaktır,veya sizden kuruluma başlamak için bir tuşa basmanızı isteyecektir.

Karşınıza gelen dil seçeneklerinde Türkçe'yi seçin, sizden birkaç bilgi daha isteyecek ve daha sonra kuruluma başlayacaktır.Kurulum bitince bilgiayarınızı yeniden başlatmanızı isteycektir. Başlatın ve Ubuntu hazır. Ubuntu hakkında türkçe bilgi almak için Ubuntu Türkiye sitesinden yardım alabilirsiniz. Güle güle kullanın:)

1 yorum: